Музика и говор зареждат батерията на смартфона

Мобилните джаджи ще могат да се зареждат и от звуците около нас

Мобилните джаджи ще могат да се зареждат и от звуците около нас

Учени от университета „Куин Мери” в Лондон са създали прототип на панел, който зарежда мобилен телефон от разстояние чрез вибрациите на звуците от околната среда – например музика или разговор по време на вечеря.

Изследователите наричат устройството „наногенератор”, пише GreenTech.bg. Това е пластмасова плоча, която се напръсква като спрей и формира лист от миниатюрни „пръчици” цинков оксид. Те генерират електроенергия, когато бъдат смачкани или обтегнати – това им се случва постоянно в присъствието на ежедневия фонов шум.

Едно предишно изследване установи, че слънчевите клетки стават по-ефективни, когато са изложени на акустични вибрации, особено на високите пискливи тонове на поп музиката. Е, в настоящия случай не става дума за соларни компоненти, но се разчита на същия принцип – пиезоелектричното генериране на енергия.

Учените работят заедно с Nokia и твърдят, че панелите са евтини за производство и могат да генерират електричество с напрежение 5 волта, подобно на повечето зарядни устройства за телефони, които се включват в контакта.

Коментар