FCC: В САЩ няма броудбанд конкуренция

Федералната комисия по комуникации (FCC) изглежда най-накрая вида истината за пазара на широколентов интернет в САЩ – на практика в страната няма броудбанд конкуренция.

Том Уилър, шеф на FCC, призна, че в САЩ липсва смислена конкуренция във високоскоростния, широколентов интернет. По неговите думи, американците се нуждаят от по-конкурентни възможности за избор на по-бързи и по-добри интернет връзки.

Ситуацията е толкова мрачна, че около 75% от американските домове нямат избор, когато става въпрос за мрежа, към която да се свържат, което е от съществено значение за икономиката и демокрацията в 21-ви век.

Сливането на Comcast и Time Warner Cable, например, не е проблем за конкуренцията, защото мрежите на двете компании не се припокриват, а това говори много за ситуацията с широколентовия достъп в САЩ.

Уилър настоява за промени, които ще решат този проблем. На първо място, той смята, че FCC да трябва блокира сливания, които намаляват конкуренцията, като същевременно се прилага регламент за поддържане на свободен и отворен интернет.

Комисията също така ще работи за изпълнение на някои нови правила, които да насърчават участието на всички доставчици до безжичния спектър в търговете на FCC. Уилър ще се бори и срещу закони, които забраняват на гражданите да предлагат свои собствени широколентови услуги на други хора.

FCC ще настоява също за пренасочване на средства, които гарантират, че хората в селските райони на Съединените щати ще получат същия достъп до високоскоростен широколентов интернет, както градското население.

Коментари по темата: „FCC: В САЩ няма броудбанд конкуренция”

добавете коментар...

  1. Юзвер

    А какво стана с Гуглето със своя супер бърз оптичен интернет?

Коментар