Семантичният уеб може да настъпи по-бързо от очакваното

Проект за семантичен уеб може да доведе до създаване на специализирани системи, в които компютрите си взаимодействат едни с други без участие на човека, а приложенията са способни да разпознават информацията. За тази идея разказва един от изобретателите на глобалната мрежа Тим Бърнърс-Ли в интервю за онлайн изданието на Таймс.

Всеки документ или уеб страница в семантичния уеб ще включва мета данни, които ще показват кога и от кой е създаден файлът, как е форматиран, за какво е предназначен и редица други характеристики. Семантичната мрежа ще позволи създаване на уеб приложения, превъзхождащи с много всяка от съвременните услуги.

В момента технологията на Google предлага ефективен начин за търсене на информация в интернет, но възможностите на бъдещите мрежи ще са несравнимо по-големи, убеден е Бърнърс-Ли. Според нето, компанията, която първа реализира функциите на семантичните мрежи, ще детронира най-голямата сега търсачка в интернет.

По същия начин, популярни сега услуги като Facebook и MySpace в бъдеще ще отстъпят място на мрежи, които ще свързват не просто хора, а буквално всичко, добавя легендарният специалист.

Основната трудност при изграждане на семантични мрежи е свързана с намирането на начин за унифицирано представяне на всички типове данни. Към момента предложенията се свеждат до три съставящи компонента – механизъм за описания на ресурсите RDF (Resource Definition Framework), онтологичен език OWL (Web Ontology Language) и език за запитвания SPARQL.

Работите по първите два компонента, RDF и OWL, са завършени още преди повече от три години. Наскоро консорциумът W3C (World Wide Web) публикува и спецификация на езика SPARQL. Свършената работа дотук дава надежди, че семантичният уеб може да се случи и по-бързо от очакваното.

Коментар