Франция субсидира щедро покупката на електромобил

Някои европейски страни съставят планове постепенно да „прогонят” дизелите от своите пътища. Към тях се присъедини и Франция, която винаги е била настроена в полза на дизела.

Правителството обмисля стимул от 10 хиляди евро за собствениците на дизелови коли, ако решат да ги заменят с електрически автомобили. Подходът на Франция е интересен, защото цели да стимулира закупуването на електрически превозни средства, а не да санкционира собствениците на съществуващите дизелови возила, пише GreenTech.bg.

Мари-Сеголен Роял, френският министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката, представи пред парламента законопроекта за стимулиране на покупките на електромобили. Ако той бъде приет и френските купувачи приемат подобна мярка добре, страната може да се изкачи на пето място сред най-големите пазари на електрически коли, близо до Норвегия и Холандия, където делът на електромобилите вече е над 5 на сто.

Освен това подобно стимулиране на покупките на електромобили ще допринесе за излизане от застой на целия френски пазар на електрически коли. През първата половина на 2014 г. продажбите на електромобили спаднаха с 12 на сто – тревожна тенденция за страна, в която няколко местни производители предлагат различни и атрактивни модели електрически коли.

Коментар