MasterCard въвежда стандарт за безконтактни плащания

Европейците вече могат да използват безконтактни карти и да плащат с мобилен телефон с технология NFC в 36 държави в Европа

Европейците вече могат да използват безконтактни карти и да плащат с мобилен телефон с технология NFC в 36 държави

Картовият оператор MasterCard обяви, че до 2020 г. ще въведе стандарт за приемането на безконтактни плащания за търговците, които работят с MasterCard и Maestro в Европа. По този начин потребителите ще могат да плащат с безконтактните си карти и устройства с функционалност NFC на всички ПОС терминали на Стария континент.

Европейците вече могат да използват безконтактни карти и да плащат с мобилен телефон с технология NFC в 36 държави в Европа. Според IHS Technology, доставките на мобилни телефони с NFC ще нараснат четири пъти през следващите пет години.

„MasterCard иска да осигури безопасни и лесни мобилни и безконтактни плащания, където и да се намирате в Европа, като плащате както и когато искате”, заяви Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа.

Компанията е съгласувала няколко дати за Европа, които ще дадат достатъчно време за адаптиране на жизнения цикъл на стандартните терминали. Съществуващите ПОС терминали могат да бъдат подменени в края на жизнения им цикъл, но най-късно до 1 януари 2020 г. Новите ПОС терминали трябва да отговарят на стандартa след неговото въвеждане на 1 януари 2016 г.

Доказателство за бързото приемане на тази технология от страна на потребителите е изследване за безконтактните плащания, проведено от PRIME Research между 1 ноември 2013 г. и 30 април 2014 г., което потвърждава, че потребителите се радват на удобството на безконтактните плащания и очакват търговците масово да въведат тази технология.

Водещите европейски държави, в които потребителите най-много искат да усвоят безконтактните плащания и да ги направят част от ежедневните си дейности, са Великобритания, Полша, Русия, Италия, Унгария и Франция.

„Само през 2013 г. броят на безконтактните трансакции с MasterCard и Maestro в Европа се увеличи три пъти, а обемът, похарчен чрез тези трансакции, нарасна четири пъти”, посочва Крис Кангас, директор „Безконтактни плащания – Европа” в MasterCard. По неговите думи, потребителите на безконтактни плащания споделят в социалните медии, че обичат да плащат само с едно приближаване на картата и биха искали да го правят на още повече места.

Що се отнася до България, популярността на безконтактната разплащателна технология на MasterCard, позната тук като PayPass и представена за първи път на пазара през 2010 г., расте. Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите в MasterCard, заяви, че регионалната мрежа на компанията, която приема безконтактни плащания, постоянно се разширява с нови търговци и с повече банки.

Предвид високата степен на готовност на българския пазар, MasterCard е определила по-кратки срокове за страната – до 1 юли 2015 г. новите ПОС терминали в България трябва да отговарят на стандарта, а до 1 юли 2018 г. всички съществуващи ПОС терминали трябва да поддържат безконтактната технология.

Коментари по темата: „MasterCard въвежда стандарт за безконтактни плащания”

добавете коментар...

  1. Иво

    Брау бе, сменяйте терминали като луди и харчете пари, а в същото време две трети от населението да изнемогва от беднотия. Европо, Европо, какво ни причиняваш. Ма то нашите управници вместо да се противопоставят, много ясно че ще вкарат технологията уреждайки техни близки с фирми вносители. Краденето продължава.
    Да са ни честити новите терминали, с които ще пазаруваме с остатъците от заплатите ни….!..!..!

  2. User

    Какви са тези дати до 1 юли 2015? Нови ПОС терминали в България – ненужни разходи до 2018 ще са остарели и 5 пъти ще са променяни стандартите.

    Много е реалистично за България след 50 години да видим цигани със смартфони да си плащат сметките за ток с MasterCard и NFC.

Коментар