Създадоха „невъзможната” крушка от дърво

Текстурата и пръстените на дървото се виждат на повърхността на крушката

Текстурата и пръстените на дървото се виждат на повърхността на крушката

Японският дизайнер Риосуке Фукусада бе нает от производителя на осветителни тела LEDON, Германия, за да създаде „невъзможната” крушка – такава, която е направена от дърво, съобщи GreenTech.bg.

Изобретението на Фукусада представлява LED крушка, обвита с тънък слой от борова дървесина. Получената лампа изглежда солидна, а когато е включена, излъчва топла светлина, която сияе чрез естествените ивици на дървото.

Но при включване на тока, LED крушката грейва в оранжево-чеервеникаво сияние

При включване на тока, LED крушката грейва в оранжево-червеникаво сияние

На пръв поглед осветителното тяло, изработено от Фукусада, прилича на парче дърво, висящо на жица, като текстурата и пръстените на дървото се виждат на повърхността на крушката. Но при включване на тока, LED крушката светва отвътре, грейвайки в изненадващо оранжево-червеникаво сияние, благодарение на това, че светлината се „процежда” през боровата тъкан.

„Невъзможната” крушка всъщност е много плътно засенчена лампа, ръчна изработка от Фукусада, който използва занаятчийско колело, за да върти дървото, докато прави фини извивки на повърхността. Тази традиционна техника се нарича Рокуро.

Изборът на бор за материал позволява на дизайнера да оформи дървото внимателно със специален нож, намалявайки дебелината му до по-малко 2 мм. След това този тънък корпус се монтира върху LED крушка и се свързва с електрическите компоненти.

Коментар