Google купи компанията за биотехнологии Lift Labs

Иновативната биотехнологична лъжица на Lift Labs е оборудвана със сензори, които долавят характерните за болестта на Паркинсон треперения на ръцете и ги отстраняват в 70% от случаите

Иновативната биотехнологична лъжица на Lift Labs е оборудвана със сензори, които долавят характерните за болестта на Паркинсон треперения на ръцете и ги отстраняват в 70% от случаите

Google купи биотехнологичната компания Lift Labs, създала специална лъжица за улеснение на хората, които страдат от болестта на Паркинсон. Американската корпорация е амбицирана да навлезе в сферата на здравеопазването, а покупката на Lift Labs е продиктувана и от личните интереси на единия от основателите на Google – Сергей Брин. Миналата година Google стана главен инвеститор в Calico – фирма, която специализира в разработването на лекарства, удължаващи продължителността на живота.

Иновативната биотехнологична лъжица на Lift Labs е оборудвана със сензори, които долавят характерните за болестта на Паркинсон треперения на ръцете и ги отстраняват в 70% от случаите.  Технологията е сходна с функцията за стабилизация при фотоапаратите, когато се заснема с треперещи ръце.

Lift Lab и Google обявиха сделката в социалната мрежа Google+, но все още не са разкрили финансовите условия. „Днес ние посрещаме екипа на Lift Labs в Google X. Тяхното ново устройство би могло да подобри качеството на живот на милиони хора по света”, казват от Google.

Google навлиза все повече в областта на здравните технологии. През януари тази година компанията пусна на пазара своите „умни” контактни лещи , които измерват нивото на глюкоза в слъзния секрет и по този начин оказват помощ при диагностицирането на диабет. През юли Google обяви един доста амбициозен научен проект под името Basline Study, който събира генетична и молекулярна информация за създаване на картина, показваща как трябва да изглежда един здрав човек.

За съоснователя на Google Сергей Брин казусът е личен. Неговата майка страда от болестта на Паркинсон и генетично изследване показва, че вероятността и той да заболее от нея е висока.

Междувременно колегата му Лари Пейдж, който има рядко срещан проблем с гласните връзки, е заинтересован от това колко  данни са необходими за решаване на някои от най-проблематичните заболявания по света. Пейдж се надява, че хората ще успеят да преодолеят страховете си относно личната си неприкосновеност и за в бъдеще ще предоставят медицинските си досиета на изследователи.

Коментар