Колко големи са „големите данни”?

„Големите данни нямат конкретен обем. Големите данни – това е технология, концепция”, каза Марио Майер-Хубер, анализатор от IDC Централна Европа

„Големите данни нямат конкретен обем. Големите данни – това е технология, концепция”, каза Марио Майер-Хубер, анализатор от IDC Централна Европа

Колко големи са „големите данни”? Един гигабайт данни големи ли са? А два терабайта? Този въпрос изненадващо откри дискусията на форма „Големите данни и бизнес анализите 2014”, организиран от IDC България тази сутрин.

„Кажете, колко точно са големи „големите данни” и кога те са достатъчно „зрели”? – попита управителят на BTS Иван Гатев, обръщайки се към Марио Майер-Хубер, анализатор от IDC Централна Европа.

„Големите данни нямат конкретен обем. Големите данни – това е технология, концепция”, посочи в отговор анализаторът на IDC.

„Не е въпросът в това да внедриш конкретна технология. По-скоро е важно да имаш идея какво искаш да правиш с данните, които имаш. Нужно е да имаш яснота каква полза можеш да извлечеш от тях”, допълни той.

Малките и средните компании също могат да се възползват от възможностите за прогнозиране, базирани на „големите данни”, добави Майер-Хубер. „Стига да знаете какво искате да постигнете с технологиите, да имате стратегия за работата с тях, можете да имат голям успех”.

„Не е нужно да имате бизнес от мащаба на Cisco, eBay и други големи фирми, за да използвате тези технологии”, добави Гатев, обръщайки се към гостите в залата.

Сред тях бяха представители на МОН, МТИТС, БДЖ, НОИ, НСИ, Софийска вода, ДФЗ, болници, университети и академии, както и големи частни компании.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар