Лондон въведе безконтактни карти в транспорта

Градската мрежа на Лондон приема 40 милиона активни безконтактни карти Visa в Обединеното кралство

Градската мрежа на Лондон приема 40 милиона активни безконтактни карти Visa в Обединеното кралство

Лондон въведе първата транспортна мрежа в света, която приема безконтактни карти при ползване на различни видове превоз. Пътниците в лондонския градски транспорт вече могат да използват своите безконтактни карти Visa за плащане на пътуване с метрото, трамваите, градските надземни и националните железопътни линии, които приемат разплащания с картата Oyster.

Тези видове транспорт се присъединяват към лондонските автобуси, които приемат пътувания с безконтактни карти Visa от декември 2012 г., уточниха от картовия оператор.

„От днес градската мрежа на Лондон приема 40 милиона активни безконтактни карти Visa в Обединеното кралство. Намерението ни е всеки клиент с мобилно устройство, което може да прави разплащания с Visa карти, също да бъде в състояние да го използва, за да пътува в градския транспорт на Лондон”, коментира Сандра Алцета, изпълнителен директор на Visa Европа.

От юни 2013 г. до юни 2014 г., общата стойност на изхарчените средства с безконтактни карти в Европа достига 5,2 млрд. евро, по данни на Visa. В Полша плащанията с безконтактни карти Visa са въведени в градския транспорт на Варшава и Вроцлав от 2012 г., а в ход са още няколко проекта в други градове на страната.

„Предимствата на безконтактните разплащания за транспорта са безспорни, особено в оживени и динамични градски центрове, където ежедневно стотици хиляди хора ползват метро или автобус. Често пътниците не разполагат с дребни или пари в брой, а пред гишетата за продажба на билети има дълги опашки. Безконтактната технология позволява на потребителите да платят пътуването си за секунди, без да е необходимо да се въвежда ПИН код или да се подпише разписка”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

По нейните думи, тази иновация може да допринесе за по-удобното придвижване и в българските градове. „Надявам се това да стане колкото може по-скоро”, каза Райчева.

Коментари по темата: „Лондон въведе безконтактни карти в транспорта”

добавете коментар...

  1. :o)

    Софийска община е много по-напред.
    Тя много отдавна пусна безконтактни карти за транспорт 🙂
    Дали ще си ги плащаш на каса или ще ти ги теглят от карта – идеята е същата 🙂

  2. Иван

    България веднага ще оправи всичко и автобуси, трамваи, метро – ще почнат като таксита да таксуват и престой или време на пътуване.

    Ще е весела зимна приказка с топлофикация човек си седи вкъщи вечер гледа телевизия докато мигат и цъкат топломерите свързани безконтактно с вашата банкова карта ще таксува супер прецизно парите по секунди.
    Всички ще са доволни и щастливи.

Коментар