Само 54% от хората вярват на банките си

Хората обичат да наглеждат парите си и това въобще не е неприятно задължение, а жените държат юздите на портмонето, сочи паневропейско изследване на MasterCard, проведено от Ipsos MORI.

77% от хората в шестте анкетирани държави редовно проверяват баланса по своите сметки, а 79% знаят с точност какъв е кредитният им лимит. Резултатите сочат, че 66% от хората в Европа четат цялата или по-голямата част от комуникацията, получена от тяхната банка или картов доставчик.

Нуждата от по-голям контрол върху собствените ни пари съвпада с липсата на доверие в нашите банки, като само 54% от хората казват, че имат доверие на банките си и едва 31% твърдят, че тяхната банка им предоставя достатъчно информация.

Предвид, че достъпът и контролът върху банковите сметки са широкодостъпни онлайн и чрез мобилни приложения както никога до сега, хората са все по-осведомени във финансово отношение и 76% се възползват от технологиите и управляват финансите си в интернет.

Също така сме склонни да избягваме възможности, които биха затруднили контрола върху парите – 64% от анкетираните казват, че се опитват да не пазаруват на кредит.

Въпреки този онлайн достъп, „бурканът” е все още мястото, където много хора държат парите си, и е често срещана практика, независимо дали средствата им са много или малко. Този начин на спестяване не е само много остарял – той е и необичаен във времето на модерния интернет, в което само 35% от нас редовно посещават банков клон.

Причините хората да го правят включват „Ако парите са в банката и изведнъж всичко е похарчено, без дори да съм забелязал”, въпреки че повечето от нас предпочитат да плащат с карта (64%) вместо с пари в брой (42%).

Що се отнася до вечния въпрос кой държи юздите на портмонето, то това са жените, които са по-ангажирани с парични въпроси. 83% от тях казват, че обикновено те следят финансите на домакинството в сравнение със 78% от мъжете.

Жените са и по-склонни да проверяват редовно баланса по сметката си (79% срещу 74% от мъжете). Това е в пълна противоположност на това кой, според мъжете, командва, тъй като 62% смятат, че те взимат повечето решения, свързани със семейния бюджет.

69% от анкетираните твърдят, че предплатените карти могат да им помогнат да контролират колко харчат, а 73% дори казват, че биха могли да ги предпазят от задлъжняване.

70% от родителите на деца над 13 години смятат, че предплатените карти са добър начин да ги научат как да управляват парите. 67% пък споделят, че предплатените карти предлагат повече сигурност, когато пътуват в чужбина

Коментари по темата: „Само 54% от хората вярват на банките си”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Да направим изводите от това което виждаме. Хората почти 100% вярват на банките си – едните вярват че ги крадат, а другите вярват че им помагат. Но хората не си вярват един на друг!!!

  2. Борис

    Майнен, не личи да разполагаш с много акъл. Не си спомням да съм се конфротирал по някакъв начин с теб.

    Мога само да предполагам, но вече и до голяма степен съм сигурен, че БСП отново са платили някакви стотинки на червени подлоги и тролове като теб да бълват всякакъв спам, бълвоч и лайна навсякъде в Интернет. Защо ли през останалото време от годината не попадам на такива като теб? – мисля, че е ясно защо :D.

    Поздрави! Справяш се добре, особено с писането от няколко ника и по различни теми.

  3. Майнен

    Борисе от километри си личи, че си дребен човечец, гном и изперкал банкофил. Предвид твоите ограничени умствени способности да не приемаш и осмисляш фактите – банката за която работиш се е прецакала с некадърен програмист – прост писач на уеб сайтове кат тебе Борисе.

    Ако не те оберат на улицата ще те оберат от банките. Всъщност Борисе с глава празна си измести цялата тема и поставените факти и реални проблеми с твоите глупости.

    Има хора на много по-високи интелекуални нива над теб Борисче. Хора които знаят, че банките в днешния си вид и схема на работа – са най-престъните организации в света и тук не става въпрос за някой си смотаняк излъган с кредит от банка Х, а става дума за много големи мащаби цели държави поробвани от банки и нарочно предизвиквани финансови кризи.

    Аз съм за нова икономическа система – пак ще има нужда от банки, но е и в този вид който са сега! А от мен един голем Майнен за теб Борисе – знаеш много добре къде да си я пъхнеш отзаде банковата си карта.

  4. Борис

    Мишо, пророческите ти способности не сработиха. Програмист съм.
    Да, банките намират начини да спечелят, от парите ти, включително и чрез такси. При кредитите, печалбата им е доста голяма, но който е луд да взима кредити взима.

    Като искаш дръж си парите под юргана, за малки суми това е до някъде приложимо.
    Таксите, които обаче ти взима една банка за управлението на една обикновена дебитна карта, са пренебрежимо малки спрямо удобството, което ти дава тази услуга – да не разнасяш кеш, стотинки, да не те оберат на улицата и т.н.

    Като не можеш да платиш стотинките, които банката ти иска, явно тази услуга просто не е за теб.

  5. Мишо

    Какво му обръщате внимание на Борис – той е офис сътрудник (по друг начин казано секретарка) в някой клон на банка. Свикнал е толкова много да заблуждава хората, че дори самият той се е самозаблудил.

    Нормалните хора за разлика от боби работят реално с карти и с различни системи и на всичко винаги е имало и ще има най-разнообразни такси.

    Имам познато момиче тя работи в банка дори не знае английски език, но не и пречи да работи с картите и сметките на хората и да ги мотае колко изгодно било това и онова.

  6. Борис

    Майнен, ти въобще имаш ли някаква карта та говориш така. Говоря ти за конкретна банка, не трябваше да правя реклама, но става въпрос за Райфайзен. Такси при плащане с карта няма, плащат ги търговците и в 99% от случаите това не повишава цената на продукта, който купуваш.
    Заблудения си ти!

  7. Майнен

    Няма нищо безплатно от банките. Аман от заблудени овце с плоско мислене като Борис!
    Дрънкаш глупости — можеш да теглиш без такса от банкомат на твоята банка като само някои банки го предлагат това не са всичките. Но има едно голямо НО начисляват се месечни и годишни такси за поддръжка на карта и сметка.

    Също няма такова нещо като безплатно онлайн банкиране. Дори и да го пишат в рекламите не е така. Подписва се раличен договор за всеки тип банкови сметки и допълните услуги – като по много заобиколни начини таксуват уж безплатните си услуги.

    Гонят всички търговци от НАП за касови бележки, а за банкоматите никой не мисли. Борисе като ти се наложи да ползваш банкомат на друга банка не е редно при избор да си получиш разписка там да не е написано колко са те таксували от другата банка.

    Борисе задръстеняк си, заблудена овца си и пишеш глупости.
    При плащане с карта също ИМА такси и зависи от много неща какво е плащането, размер на сумата, от договора и типа на картата и т.н.

  8. Борис

    🙂

    Ivanko, такса при теглене на банкомат няма никаква, ако теглиш и ако теглиш от банкомат на твоята банка. Иначе таксата е 1 лев при повечето, ако теглиш от друга машина. Ако само си проверяваш баланса винаги има такса. Баланса можеш да си провериш и онлайн, защто вече доста банки предлагат безплатно онлайн банкиране.

    При плащане с карта също няма такси. Възможно е да има неща, които да те заблудят или да са неясни, но когато човек се интересува достаъчно никога няма да има проблеми с банките (разбира се изключвам ситуации като тези с КТБ и банките през 90те).

  9. Пешо

    Жените и банките много си приличат взимат парите на мъжете, доказано е че жените живеят по-дълго и затова им трябват много голям брой мъже-клиенти на които да им управляват и взимат парите и да ги надживяват.

  10. Ivanko

    Хората редовно проверяват баланса по своите сметки – от това също се прави пари на всяка проверка такса проверка. Също отива човек на банкомат и не знае колко и за какво е таксуван има опция за хартиена бележка и там пак няма напечатано колко са таксували – събират се скрити такси по много начини е как да не им вярва човек на банките?

    Две неща са сигурни на двете змии пепелянки (банки и жени) не може никога да се вярва.

Коментар