Обновен DSL поддържа гигабитови скорости

Технологията за предаване на данни DSL може да получи втори живот

Технологията DSL за предаване на данни по съществуващата телефонна инфраструктура може да получи втори живот

Технологията DSL, която замени аналоговите модеми, допринесе изключително много за популяризиране на интернет по целия свят. Днес тя се счита за остаряла и неспособна да осигури висока скорост за предаване на данни по медните кабели. Но дали е така наистина?

Оказва се, че DSL има сериозни резерви. Специалистите дори говорят за втори живот на технологията. На Broadband World Forum в Амстердам редица компании демонстрираха образци на DSL оборудване, което поддържа скорост от 1 гигабит в секунда (Gbps) за крайния потребител, т.е. на нивото на оптичната мрежа Google Fiber.

Подобна скорост е възможна без полагане на оптични кабели, а по съществуващата телефонна инфраструктура с медни кабели, твърдят разработчиците. Новата технология се нарича G.Fast и с нея са ангажирани компании като Broadcom, китайската Triductor Technology и израелската Sckipio, съобщи CNET.

Очаква се 1Gbps скоро да стане необходимост за крайните потребители, предвид нарастващото мултимедийно съдържание с високо качество. Хората вече искат да гледат филми с висока резолюция в поточен режим, а не да ги свалят.

В някои страни от Европа и в САЩ технологията DSL не е особено популярна, като вместо нея се разчита на интернет, доставян по мрежите за кабелна телевизия. Съвременните стандарти в тази област също обезпечават високи скорости да предаване на данни към клиента – до 300-400 мегабита в секунда (Mbps).

За сравнение, G.Fast обезпечава скорост от 600 Mbps, ако оборудването е на 200 метра до клиента и 1Gbps – на 50 метра, като предаването е по съществуващата медна инфраструктура, твърдят разработчиците на технологията.

Triductor показа на форума в Амстердам чип за G.fast, който се очаква на пазара през първото тримесечие на 2015 г. Компанията Sckipio също демонстрира два G.Fast чипа – DP3000 за мрежи и CP1000 за домашно оборудване. Към тях се присъедини и Broadcom с прототипи на два G.fast чипа.

G.fast изисква използване на „векторна” технология, известна като VDSL. Тя минимизира интерференцията между различните медни комуникационни линии на потребителите.

Един от първите поддръжници на G.fast е операторът Telekom Austria. Наскоро компанията обяви, че е провела успешни тестове с технологията в реална среда. Очаква се инсталациите да започнат през 2016 г.

Коментар