Софтуер ще прогнозира престъпленията в Лондон

Полицията в Лондон тества софтуер, способен да предсказва поведението на престъпниците, като анализира наличните данни. Знаейки историята на дадено криминално проявено лице, интелигентната програма прогнозира кога то би извършило ново престъпление.

Системата е разработена от Accenture, а информацията се събира от голям брой канали, вкл. полицейски бази данни и открити източници като интернет. Отчитат се най-различни параметри – от по-рано извършени престъпления до активност в социалните мрежи, предаде BBC.

По време на тестовете се анализирани данни за престъпления, извършени от банди в 32 района на Лондон за произволен период от четири години. На тази база софтуерът е прогнозирал престъпленията през следващата година, а резултатът е сравняван с реалните данни от архива на полицията.

Изпитанията са продължили 20 седмици и като цяло са успешни. Теоретично, новата система би трябвало да повиши ефективността на работа на полицията и да понижи нивото на престъпност в мегаполиса.

Коментари по темата: „Софтуер ще прогнозира престъпленията в Лондон”

добавете коментар...

  1. Harrold Finch

    Точно като в сериала “Person of interest”. Животът следва изкуството.

  2. Anonymous

    А на практика кой знае колко невинни хора ще пострадат от поредния съмнителен социален експеримент, в който морските свинчета са отново обикновените беззащитни пред държавните структури хора, чиито “права”, дори и да ги има черно на бяло, пак никой не ги зачита.

Коментар