Учени създават памет от органични материали

Изследователи от японския институт RIKEN доказаха възможността за създаване на енергийно-независима памет с висока плътност от органични материали. Разчита се на фотохромния ефект, който все още няма широко приложение в електрониката.

Под въздействие на ултравиолетово излъчване молекулите на някои органични съединения от прозрачни стават цветни – жълти, сини и червени. Този ефект е обратим, т.е. при облъчване с видима светлина молекулите възвръщат своята прозрачност. Но докато няма повторно осветяване, молекулите запазват състоянието си и благодарение на това могат да се използват като памет.

Фотохромният ефект е изследван отдавна от учените. Необходима е обаче технология, която може да превърне „бульона” от химичeски разнородни вещества в подредена структура, аналогична на масивите SRAM и DRAM. Освен това органичните молекули трябва да възпроизведат масивите на подложка от мед, която е пригодна за създаване на електронна схема.

Изследователите от RIKEN са създали подобна технология и на практика доказват нейната работоспособност. За целта те прилагат химични механизми за самоорганизиране на молекулярни структури.

По думите на учените, така създадената молекулярна структура позволява запис на данни с плътност над 1 терабит на квадратен инч, което е повече отколкото при традиционните начини за запис. Разработката е на много ранен етап и засега не е ясно кога ще намери комерсиална реализация.

Коментар