Facebok стана достъпен директно през Tor

Потребителите на Facebook вече могат да влизат в мрежата директно и напълно анонимно през браузър с поддръжка на Tor

Потребителите на Facebook вече могат да влизат в мрежата директно през Tor

Много потребители сърфират анонимно в интернет, ползвайки различни хитринки и технологии, вкл. мрежата Tor. Ето, че вече е възможен директен анонимен достъп и до Facebook през Tor, съобщиха от екипа по сигурност на най-популярната социална мрежа.

За да се възползват от новата възможност, потребителите трябва да си инсталират браузър с поддръжка на Tor. Адресът за анонимен вход във Facebook изглежда така: https://facebookcorewwwi.onion. По този начин потребителят се свързва директно с инфраструктурата на Facebook (Core WWW Infrastructure) през облака на Tor, който осигурява криптографска защита.

На практика се осъществява защитена комуникация „от край до край” – от браузъра с поддръжка на Tor директно до центъра за данни Facebook, поясняват от социалната мрежа. Компанията се надява, че с подобна функционалност потребителите ще се чувстват по-сигурни, докато ползват социалната мрежа.

Ако за Tor е нормално един потребител да се появява от различни географски места в последователни сесии – например от Австралия, Швеция и Канада, то системата за сигурност на Facebook тълкува подобно поведение като хакнат акаунт, част от ботнет. С добавяне на директен достъп до Facebook през Tor се решава този проблем.

Коментари по темата: „Facebok стана достъпен директно през Tor”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Е аз по-голяма тъпня от тази новина не бих могъл да измисля. Тук твърдо трябва да отбележа, че не обвинявам редакторите от technews които са пуснали статията, а това как FaceBook ни взима за пълни кретени!

    Аз влизам в профила си във Facebook с името “Драгомир Асенов” и ще си мисля, че съм анонимен ли??? Че от кого? Нали анонимността е основно към сайта който посещаваш. Или пък едни обикновен прокси сървър ще скрие IP-то ми от Facebook. Ако пък идеята е да не знае доставчикът ми, че се свързвам с Facebook – е, това е пак върховна глупост. Каква информация ще имат от това – та Facebook е с близо милиард потребители (иначе информацията ми така или иначе си е защитена, защото се предава с криптирана връзка).

    Това е още едно доказателство как хората нямат и малка представа от сигурност. Като кажеш TOP и всички масово ръкопляскат, дори и ако услугата е от агенцията за подслушване на САЩ…

  2. Митка

    Това е 100% смърт за Tor като система за анонимност. Facebook никога няма да допуснат нещо анонимно да минава през тях от което да не могат да печелят пари продавайки лична информация.

  3. Questo

    Сайта може да се зареди ако имате инсталиран Тор. Обърнете внимание на домеийна:onion. Сайтове с такъв домейн не се отварят от обикновени браузъри и не се индексират от Google

  4. Лора

    Нещо обаче не зарежда сайта

Коментар