Ентусиаст отпечата механичен компютър на 3D принтер

Компютърът на Крис Фентън има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна

Компютърът на Крис Фентън има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна

Чували ли сте за напълно механичен компютър? Подобни изчислителни устройства са се ползвали през 60-те и дори 70-те години на миналия век. Едно от тях, например, изчислява квадратен корен.

Механичните компютри са направени от лостове, предавки и различни други физически компоненти. Механичните броячи и машините за събиране са най-често срещаните видове. Сега обаче един електроинженер от Ню Йорк на име Крис Фентън е създал механичен компютър, който може да чете перфокарти.

Компютърът е наистина напълно механичен и не използва в работата си електричество. Частите на изчислителната машина са отпечатани на 3D принтер.

Устройството, наречено Turbo Entabulator, е способно да изпълнява една микро-операция в секунда. Конструкцията е доста сложна и очевидно Крис Фентън се е забавлявал да тества своята изобретателност.

Всички части на механичния компютър, с изключение на някои гайки и болтове, пружини, гумени ленти и миниатюрни лагери, са отпечатани на MakerBot Thing-O-Matic 3D Printer. Устройството има компактни размери и заема пространство колкото един поднос за храна.

Крис Фентън е качил плановете на своя проект в Thingiverse, така че всеки може свободно да ползва разработката и да я подобри.

Коментари по темата: „Ентусиаст отпечата механичен компютър на 3D принтер”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Аз тази тема я бях коментирал… Интересно защо е изчезнал коментара ми. Може би е било след като сайтът на technews се срина!

Коментар