Корея лекува мобилна зависимост с Хаврута

Мобилната зависимост в Южна Корея взема застрашителни размери (снимка: Havruta Education Research Institute of Korea)

Мобилната зависимост в Южна Корея взема застрашителни размери (снимка: Havruta Education Research Institute of Korea)

Зависимостта от мобилните устройства е явление, което все повече тревожи педагозите. Децата са толкова пленени от устройства като смартфони и таблети, че вече трудно се съсредоточават върху учебния материал и дори загърбват общуването.

Проблемът е особено изострен в Южна Корея, родината на Samsung и LG – едни от най-големите компании в мобилната индустрия. Младежите постоянно се взират в мобилните екрани и не обръщат внимание едни на други в реалния свят.

Властите в страната обаче са решени да се преборят с негативното явление, прилагайки класическа еврейска методология за учене. В частност, педагозите ще използват Хаврута (Havruta) – начин за изучаване на свещената юдейска книга, съобщи koreabizwire.com.

Хаврута предполага учене по двойки, т.е. младежите четат материала заедно, а след това обсъждат прочетеното. Педагозите в Южна Корея вярват, че подобна методика ще помогне за формиране на комуникационни навици в реалния живот и чрез нея младежите ще разберат, че светът не се ограничава до мобилните устройства.

Общуването лице в лице е по-важно за човека, отколкото виртуалната среда на таблети, смартфони и компютри, убедени са педагозите. В някои институти на Южна Корея вече са провеждат семинари на тема Хаврута.

Коментари по темата: „Корея лекува мобилна зависимост с Хаврута”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Спрете им нета и няма да имате такива проблеми всепак един смарфон или таблет без интернет за какво ти е поне аз съм на това мнение смених вече няколко смарфона и таблета и като няма нет все едно няма нищо 😉

Коментар