Microsoft започна да се изтегля от Китай

Microsoft реши да премести развойна дейност от Китай в САЩ, следвайки план за реорганизация

Microsoft реши да премести развойна дейност от Китай в САЩ

Microsoft продължава вътрешната реорганизация във всичките си подразделения по света. В рамките на нова вълна от съкращения американката компания реши внезапно да уволни всички служители на изследователския и развоен център (R&D) за Xbox в Шънджън, Китай, съобщават местните медии.

Твърди се, че компанията премества R&D операциите в САЩ, въпреки че все още няма официално съобщение от централата в Редмънт.

Според публикация в Shenzhen Business News, ръководството на Microsoft е имало извънредна среща със служителите в края на октомври, на която им е било съобщено, че R&D подразделението в Китай се закрива и компанията премества операциите в САЩ.

Никой обаче не е получил обичайното при подобни случаи едномесечно предизвестие. Microsoft е предложила на работниците обезщетение в размер на 2560 долара плюс една месечна заплата. Служителите обаче вкупом са отказали да подпишат споразумението и са призовали компанията да се съобрази с местните наредби.

Изненадващо е също така, че Microsoft е деактивирала входните карти на всички служители, без предварително известие. Когато се опитали да влязат сутринта в предприятието, работниците били спрени на входа.

„Много от нас работиха извънредно снощи. Но входните ни карти бяха нефункционални, когато дойдохме в офиса тази сутрин”, споделя работник, цитиран от ZDNet. В следобедните часове картите на служителите са били конфискувани.

Според китайските разпоредби, когато съкращават служители, компаниите са длъжни да им дадат едномесечно предизвестие и да заплатят обезщетение на стойност една работна заплата, което се умножава по броя на годините, прекарани в компанията.

В рамките на последния кръг от съкращения Microsoft освободи общо 3000 служители в световен мащаб, като се очаква още една вълна на уволнения до края на годината. По-рано, през юли главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела съобщи, че ще бъдат съкратени 18 000 служители по целия свят след придобиването на телефонния бизнес на Nokia, в резултат на което Microsoft набъбна с 25 000 нови работници.

Коментари по темата: „Microsoft започна да се изтегля от Китай”

добавете коментар...

  1. Асен

    Евалата че си държат на правата

  2. Драгомир

    Microsoft си плаче за съд. А Китай хич не си поплюва в това отношение…

Коментар