Oracle прехвърля бази данни в облака с един клик

Oracle обяви нова версия на облачната си пакет, в рамките на който потребителите могат да ползват бази данни на компанията както на собствени компютри, така и в облака.

„С помощта на новите облачни услуги на Oracle можете да преместите всяка база данни в облачния дейта център с натискане на един бутон”, заяви основателят на компанията Лари Елисън, който наскоро взе решение да се оттегли от поста CEO.

„В последните три десетилетия се занимаване с пренасяне на бази данни и приложения на нови технологии, без клиентите да пишат нито ред код. Именно това правим и сега”, допълни Елисън.

Облачната платформа на Oracle съдържа три компонента: SaaS (софтуер като услуга), PaaS (платформа като услуга) и IaaS (инфраструктура като услуга). Корпоративните потребители сега могат да преместят в платформата всяко свое приложение, независимо от езика, на който е написано.

За приложения, написани на език, различен от Java, Oracle е разработила собствена IaaS. Едновременно с това базите данни на Oracle могат да се ползват както локално, така и в облака.

В речта си по повод обновената платформа Лари Елисън няколко пъти спомена имената на Salesforce, SAP и други конкуренти, като подчерта, че самите те ползват технологии на Oracle в своята инфраструктура.

Според анализатори, Oracle се опитва с всички сили да предотврати прехода на клиентите си към други облачни доставчици. Действията на софтуерният гигант в момента се определят по-скоро като защитни, отколкото настъпателни.

Коментар