Бели слънчеви панели се сливат с фасадите

Макар и да правят сградите по-екологични, синкаво-черните повърхности на слънчевите панели развалят облика на фасадите, поради което се слагат само по покривите. Швейцарска компания иска да промени това – тя е създала естетически „невидими” слънчеви панели, които е сливат със сградите, съобщи GreenTech.bg.

Повечето соларни панели изглеждат синкаво-черни, тъй като трябва да абсорбират видимата светлина. Това върши добра работа, но също така означава, че всяка инсталация на соларни панели е „грозновата”, което принуждава архитектите да ги слагат на покривите.

Дизайнерите на CSEM мечтаят за PV панел, който да се предлага в различни цветове и без видими връзки. Бялото е най-желаният цвят заради своята универсалност. Компанията е решила проблема с помощта на пластмасов слой, положен над панела.

Слоят действа като разсейващ филтър, който отразява всичката видима светлина, но позволява на инфрачервените лъчи да навлизат. Това, според швейцарците, позволява на панела да генерира електричество. CSEM твърди, че техният вълшебен слой работи с всички кристални силициеви клетки и може да се прилага върху всички видове съществуващи панели – плоски или извити.

От компанията подчертават, че технологията има редица предимства наред с „козметичните”. Тъй като белият слой запазва слънчевите панели по-хладни, те са по-ефективни. Намаляват се и разходите за климатизация.

CSEM вижда приложението на новата технология не само в областта на архитектурата, но и при потребителските стоки като лаптопи, телефони, та даже и в превозни средства – като например автомобили и автобуси.

Коментар