Обявиха победителите в конкурса „Млад изобретател”

Призьорите в конкурса Млад изобретател получават уреди и инструменти, необходими за по-нататъшното развитие на научните им разработки

Призьорите в конкурса Млад изобретател ще получат уреди и инструменти, необходими за по-нататъшното развитие на научните им разработки

Нов метод за изследване съдържанието на течности, софтуерна разработка и 3D-технология впечатлиха журито на конкурса „Млад изобретател”, организиран от Националния институт за образование при фондация „Миню Балкански”, с финансовата подкрепа на „Овергаз инк.” АД.

18-годишният Григори Добри Матеин, възпитаник на Немската езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” (гр. София), както и учениците от МГ „Баба Тонка” (гр. Русе) Михаил Станев (на 17 г.) и Симеон Стефанов (на 16 г.) са победителите. Наградите връч Сашо Дончев – изпълнителен директор на „Овергаз инк.” АД, председател на Българската стопанска камара (БСК) и основен спонсор на конкурса.

Григори ще получи пълно оборудване (уреди и инструменти), за да доразвие разработката си „Получаване на информация за състава на течности по шума, който издават при загряване”, съобщиха от БСК, която бе домакин на събитието. Резултатите от проекта биха могли да послужат за изследване на отпадни води и замърсени реки, както и на съдържанието на кръвта, ако в нея има вещества извън допустимите стойности. Целта на проекта е също така да даде по-ясна представа за физиката на течностите.

Михаил и Симеон също ще получат оборудване за усъвършенстване на изобретения от тях „НавиСкоп” – първото по рода си Андроид приложение, чиято главна цел е да навигира позиционирането на телескоп към дадено космическо тяло и да улесни процеса на настройването му. Приложението може да се използва както за развлечение, така и при изучаване на физика и астрономия в училищата.

Второ място в конкурса спечелиха Атанас Господинов и Николай Даков от Образцова математическа гимназия, гр. Пловдив, за разработката си „Софтуер за симулиране на социални ситуации”. Тя е полезна за подобряване на социалните и комуникационни умения на хората чрез анализ и оценка на вербални и невербални харакатеристики на комуникацията. Софтуерът симулира социални ситуации (интервюта, изпити и др.) чрез триизмерен виртуален събеседник, като използва различни устройства за събиране на статистическа информация относно представянето, а след това прави анализ на данните, дава оценка и намира грешките в представянето.

Третата отличена разработка е на Слав Радев (на 17 г.) и Петър Костов (на 18 г.), ученици от ПМГ „Добри Чинтулов”, гр. Сливен. Проектът е в областта на триизмерното сканиране и моделиране. „Easy 3DSC” представлява 3D скенер и е съвкупност от иноваторско хардуерно и софтуерно решение, което намира приложение при ре-инженеринг на машинни детайли, фрезоване с машини с ЦПУ, измерване износването на детайли, измервания на сложни форми и разстояния, цифрови копия на макети или музейни експонати, мащабиране на обекти и др.

„България има нужда от учени, но най-вече има нужда от креативни хора, които творят продукт. Много е хубаво, че ви има, че има млади хора, които не се притесняват да мечтаят. Защото тези мечти помагат на всички нас да живеем по-добре”, каза Сашо Дончев и връчи на всеки от победителите в конкурса книгата „Великите идеи, които промениха света”.

На свой ред, основателят на фондация „Миньо Балкански” – проф. Минко Балкански подчерта, че амбицията на управляваната от него организация е да вдъхнови младите хора за извънучилищна дейност и всеки от победителите в конкурса да се превърне в заразяващ пример за нови изобретатели и да провокира нови идеи.

Победителите в конкурса споделиха, че отличените проекти вече са успели да привлекат вниманието на водещи компании, университетски и изследователски центрове в Германия, Полша, Великобритания, САЩ, Холандия и др.

Коментар