САЩ ще пазят секретни документи в специален облак

Пентагонът ще възложи на външни клауд доставчици да съхраняват секретни данни

Пентагонът ще възложи на външни клауд доставчици да съхраняват секретни данни

Министерството на отбраната на САЩ планира да съхранява секретни документи в облака. Няколко водещи доставчици на клауд услуги вече са получили запитване от Пентагона.

Планът предвижда съхраняване на документите на сървъри на външни компании, инсталирани в помещения на министерството и без достъп до интернет, съобщи infrormationweek.com.

По-рано Пентагонът съхраняваше на сървъри на Amazon някои публични документи, които попадат в категориите на секретност 1 и 2. Сега обаче става въпрос за документи до 6-та категория на секретност.

Това е информация с високо ниво на риск, която при разсекретяване може да застраши живота и здравето на хора. Подобни документи са известни като свръхсекретни (top secret) и към тях спадат изнесените от Едуард Сноудън разкрития.

Министерството на отбраната предлага два начина за съхраняване на секретните документи на облачни ресурси. Първият се нарича „лизинг на центрове за данни” и при него облачните компании поместват свои сървъри в помещения на министерството, като осигуряват повишено ниво на сигурност.

Вторият подход се нарича „контейнерен”. При него доставчикът на услугата създава контейнер с цялото необходимо оборудване и го пренася в готов вид в помещение на министерството.

И в двата случая е предвидена физическа връзка между облачния хостинг и сървърите на Пентагона, така че документите да не се предават през интернет. По този начин информацията се защитава надеждно от хакери.

Коментар