.NET платформата става проект с отворен код

Превръщането на .NET в платформа за разработка с отворен код ще отнеме няколко месеца

Превръщането на .NET в платформа за разработка с отворен код е огромна промяна за Microsoft, която няма да се случи за една нощ, а ще отнеме няколко месеца

Microsoft е на път да поднесе голяма изненада. Компанията ще превърне платформата за разработка .NET в проект с отворен код – изненадващ ход на CEO-то Сатя Надела, който по-рано тази година наследи на поста Стив Балмър.

Нещо повече, Microsoft ще направи средата кросплатформена, което означава, че разработчиците ще пишат .NET приложения, които работят и на Linux, и на Mac системи.

И досега в .NET имаше „парчета” с отворен код, но днешната стъпка на Редмънт е много по-решителна и цели да привлече разработчици, които са свикнали да работят с разнообразни отворени технологии при създаване на облачни приложения от множество компоненти.

Светът на софтуерните разработки днес е много по-различен отколкото преди десет години, когато програмистите трябваше да използват частни инструменти за създаване на приложения, за които не бе необходимо да функционират в множество различни среди.

Това е огромна промяна за Microsoft. Промяна, която се подготвя бавно и стабилно в последните няколко години, коментират от подразделението за разработки на Microsoft пред GigaOm. Преходът към .NET с отворен код е продиктуван от фундаменталното разбиране за това къде е светът днес и как изглежда разработката на приложения, допълват от компанията.

Промяната няма да се случи за една нощ, а ще отнеме няколко месеца. Към днешна дата Microsoft създава .NET хранилища и форуми в GitHub и ще окуражава разработчиците да се включат в проекта с отворен код.

Коментари по темата: „.NET платформата става проект с отворен код”

добавете коментар...

  1. Програмист

    Както си е било винаги по Майкрософтстки – НЕ искат толкова много да вървят windows приложенията под Linux колкото ТОЧНО ОБРАТНОТО най-добрите и перспективни проекти и системи работещи основно под Linux да бъдат погълнати в Windows средата.

    Тава е един дяволски КАПАН от MS хубавите неща и програми от Linux да вървят на Windows и хората съвсем НЯМА да имат никакво желание и стимул да ползват и дори да пробват нещо различно от операционната система MS Windows.

    Програмистите които безплатно ще работят за MS ще са наистина пълни идиоти.
    Всичко което прави Microsoft е злонамерено и цели само изгода за себе си. Нагли дяволи!

  2. Фофу

    Те отдавна имаха свободни, Express еквиваленти на Visual Studio, само, че бяха разделени на версии за Win Forms и Web Forms. SQL Server от 2005 насам също има свободна Express версия със всяка основна версия. Разбира се SQL Server Express може да се използва само за разработка, за Production Server требе да си цакаш.

  3. бай Програмист

    Бравос.Това е супер.Разработчиците по достойнство ще оценят тази новина.Само да добавя че вече и средата им за прoграмиране Visual Studio има безплатна (Visual Studio Comunity Edition) версия, която е еквивалентнна на Profesiional Edition която струваше нe малко пари.

  4. Крум Карастоянов

    Анонимния, не си прочел статията, а мърмориш. Има линк към GigaOm, къде гледаш. И изобщо какъв ти е проблема? Новината е супер интересна и актуална.

  5. Anonymous

    Пак не сте написали от къде откраднахте тази статия.

    Без коментар.

Коментар