По какво се различават плазмените и LCD телевизори

Радослав Далев

Определено е трудно да се направи избор между плазмен и течнокристален (LCD) телевизор. И двете технологии са актуални и имат своите плюсове и минуси.

В основата на плазмената технология е фосфорът. Всеки пиксел е направен от три фосфора – червен, син и зелен. Те отделят светлина в момента, в който през тях премине електронна дъга. Интензивността на лъча определя количеството на отделената светлина.

LCD технология, от друга страна, използва милиони кристали, които са разположени между две успоредни прозрачни плоскости, зад които е източникът на флуоресцентна светлина. С помощта на филтри се генерира цветът.

Кои са основните разлики, които ще ви ориентират в избора на един от двата типа телевизори:

Размерът

Размерът е един от основните показатели за сравнение между плазмените и LCD телевизорите. Разлика има и тя е в полза на плазмените. При тях може да се достигне до наистина впечатляващи размери. Наскоро Panasonic обяви, че пуска плазмен телевизор с невероятния размер от 103 инча. Размерите на плазмените телевизори обикновено се движат в диапазона от 32 до 63 инча, докато тези на LCD-тата – от 15 до 45 инча. Така че, ако търсите много голям екран, трябва да се насочите към плазмените телевизори.

Зрителен ъгъл

При плазмените телевизори проблем със зрителния ъгъл не съществува, но и при повечето LCD все още това е слабо място. Зрителният ъгъл всъщност означава под точно какъв ъгъл може да бъде наблюдаван екрана, без да има промени в цветовете. В последно време се наблюдава тенденция за изчезване на проблема, свързан със зрителния ъгъл, и при LCD екраните.

Честота на опресняване

Това е показател, доста важен за LCD телевизорите/мониторите. Той характеризира времето, което е необходимо на пиксела да превключи от напълно бяло до напълно черно състояние и обратно (напоследък производителите вече говорят за преминаване от сиво в сиво). Колкото по- малко време е необходимо за опресняване на пикселите, толкова по-добре. С една дума, за да може да наблюдавате бързо развиващи се картини, е хубаво пикселите да реагират бързо, за да няма замазване на картината. При плазмата не съществува такъв проблем, тя се справя толкова добре, колкото и CRT мониторите. Така че, имаме превес на плазмата и в тази категория.

Яркост и контраст

Плазмените телевизори могат да се похвалят с по-добра яркост и контраст при идеални условия, т.е. при липсата на обкръжаваща светлина, когато се вижда истинското предимство на технологията. Като цяло и двата типа телевизори ще отговорят на очакванията ви за яркост. Но в реални условия, т.е. при ситуация с наличие на обкръжаваща светлина, LCD изглеждат по-ярки.

Дефекти

При плазмените телевизори след време върху екрана се прогарят силуети на статични изображения, които оставят изображение “призрак”. Благодарение на технологии, като pixel orbitor, този проблем е драстично намален.

Като цяло ще останете доволни от качеството на картината и при двата типа телевизори, така че изборът може да е напълно субективен.

Коментари по темата: „По какво се различават плазмените и LCD телевизори”

добавете коментар...

  1. editor

    Вижте, за термини може много да спорим – все пак това не е научен труд, а опит да се представи нещо по-достъпно на широка аудитория.
    Що се отнася до PACS, ние не казваме че това се е случило ей сега на момента, а отразяваме една тенденция в медицината, за която са необходими години, както е в Англия. И заглавието на статията е точно такова. Този най-голям в света проект още не е завършил, сега е по средата и ние това пишем. А че го има в някоя болница и в България – чудесно, значи и ние тук сме на прав път.

  2. Utochnitel

    За плазмата си мислех, че в основата на работа е плазменото състояние на материята, пък то било фосфор 🙂
    Те отделят светлина в момента, в който през тях премине електронна дъга. Електронна дъга е готино словосъчетание. По принцип се нарича електрическа дъга, ама няма нищо общ с плазмата. Електрическо напрежение се използва, за да се йонизира инертен газ, т. е. да се получат свободни електрони и йони (в идеално равен брой – затова и инертен газ). Попадналите върху фосфора елетрони, предизвикват отделяне на фотони. Фосфорът не излъчва нищо под действие на дъга, била тя и електронна:) Далев, повечко физика и повечко четене. Само с буквални преводи не става. Ако не си чел физика и инженерни науки, хич и не се напъвай да пишеш за хай-тек.

  3. Utochnitel

    LCD технология, от друга страна, използва милиони кристали
    :))) Това е доста забавно обяснение на LCD. Толкова забавно, че ако някой за първи път се опитва да осъзнае какво е LCD, сигурно ще си помисли, че ако дръпне плоскостите, ще изпаднат милиони камъчета:) Хора, пишете по-грамотно. Четох статията за PACS в UK. Че това си го има от маса години. Има стандарт по въпроса, има го и във ВМА, дори в България. Явно сайтът е нов. Нека не критикуваме строго. Време винаги трябва.

  4. Радослав

    В процеса наистина има участие на неон и ксенон, но самата светлина, която се вижда на плазмения екран се създава от фосфора. За справка Wikipedia – „A plasma display panel (PDP) is an emissive flat panel display where light is created by phosphors excited by a plasma discharge between two flat panels of glass. The gas discharge contains no mercury (contrary to the backlights of an AMLCD). An inert mixture of noble gases (neon and xenon) is used instead.”. Колкото до killer, ако имаш възможност да посочиш, какво точно смяташ за грешно. Аз лично ще ти бъда много благодарен – тъй като човек се учити непрекъснато.

  5. killer

    rado ili po – skoro g-n Dalev aide ako iskash go procheti – http://www.flattvpeople.com/tutorials/lcd-vs-plasma.asp
    i nedei da pishesh gluposti na horata

  6. Joro

    Samo da vmatna 4e pri plazmenite TV svetene se polu4ava kogato elektry4eska dyga premina ne prez fosforite, a prez gaz /ksenon -Xe/, kojto izly4va ultravioletova svetlina pod 4ieto vyzdejstvie svetiat fosforite s trite osnovno cviata

Коментар