В софтуерния бранш взимат средно по 3510 лв. на месец

Делът на българския софтуерен бранш от брутния вътрешен продукт на страната се е увеличил близо три пъти през последните години и се очаква да достигне 1,74% през 2014 г., което позиционира сектора като един от най-бързо растящите в България.

Това става ясно от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), представен днес от браншовата организация. В доклада са използвани резултатите от допитване до членуващите фирми, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от консултантската компания CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co.

Прогнозите за 2014 г. са приходите в сектора да нараснат с 15%, достигайки 1 373 млн. лева. За сравнение през 2013 г. този показател е бил 1 198 млн. лв. , отбелязвайки 11% ръст спрямо 2012 г. и 500% спрямо 2005 г.

Над 60% от приходите на софтуерните компании са от износ на високотехнологични продукти и услуги. Делът на софтуерната индустрия от БВП на България през тази година се очаква да бъде 1,74%, което означава, че спрямо 2005 г. тя бележи трикратен ръст.

В софтуерния бранш работят едни от най-висококвалифицираните и най-добре заплатени специалисти в България, като средното възнаграждение в сектора е четири пъти по-голямо от средното за страната. През 2014 г. се очаква средното брутно възнаграждение (заплати + бонуси) на месечна база да е 3 510 лв. – ръст от 5% на годишна база. През 2013 г. то е било 3 330 лв., или 10% по-висока спрямо предходния период.

Софтуерният бизнес е най-големият технологичен работодател у нас по общ размер на изплатените възнаграждения, изпреварвайки телекомуникационния бранш и центровете по отдалечена поддръжка.

През 2014 г. се очаква работните места в бранша да са около 17 000, като броят им ежегодно нараства с 6-10%, а от началото на изследвания период от 2005 г. ръстът на заетите в сектора е 344%. ИТ специалистите са 80% от всички служители в бранша, като една трета тях са жени. Над 90% от работните места са заети от младежи под 35-годишна възраст.

Поради недостига на ИТ специалисти в компаниите от сектора почти непрекъснато има нови отворени позиции, като често за запълването на някои от тях – софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и ИТ консултанти, на фирмите са необходими над десет седмици.

През 2013 г. платените от софтуерната индустрия данъци към хазната възлизат на общо 205 млн. лева, като от тях 86 млн. лв. са ДДС, 15 млн. лв. са данък печалба, 57 млн. лв. са в социални осигуровки и 47 млн. лв. са от ДОД. По данни от проучването, браншът има потенциал да удвои обема на платените данъци през следващите пет години и те да надминат половин милиард лева. Поради спецификата на бранша и липсата на сив сектор, събираемостта на данъците е на изключително високо ниво.

От всички членове на БАСКОМ, участвали в допитването, 40% очакват увеличение на приходите с около 25% през следващата година, а 27% прогнозират ръст с 10%. 16 % не очакват промяна, а 11% смятат, че ръстът на приходите им ще достигне 50%. Едва 6% очакват някакво намаляване на приходите.

Посочените цифри доказват, че ИТ секторът е сред най-устойчивите в страната и бележи ежегоден двуцифрен ръст по всички разгледани показатели. Прави впечатление изместването на фокуса на дейността на компаниите от извършване на ниско квалифицирана работа тип „кодиране” в първите години от развитието на сектора в участие във всички фази на съвременното производство на софтуер – анализ, дизайн, архитектура, имплементация, качествен контрол, поддръжка и развитие.

Коментари по темата: „В софтуерния бранш взимат средно по 3510 лв. на месец”

добавете коментар...

 1. Иван

  @Българин – Съгласен! А и жената ако докарва някоя хилядарка и готово!

 2. Българин

  Аз вземам 2500 лева на месец чисто като ИТ в България и смятам да си стоя тук. ИТ-тата са едни от малкото добре платени легални професии в страната и ако някое ИТ тръгне към чужбина при положение, че може да си живее добре сред близки и приятели, значи нещо не му е у ред.

 3. Иван

  До Бай Иван! Абе тя е даже близо десет, но е преди данъците… 🙂 Пзк ще си стоя за сега тук! 🙂

 4. софт

  Казано е заплата плюс бонус!

 5. :o)

  Цифрата е абсурдна и смешна.
  Няма такава “Средна” заплата.
  Ако беше реална, значи топ-нивата трябваше да взимат по 20-25 бона на месец за да усреднят ниските заплати на реалните работници.
  Те са високи за България, но за този бранш са ниски и са далеч под обявеното “средно”.

 6. Бай Иван

  Иване, 9 хиляди получаваш преди или след данъците? Ако е след данъците – евала, стой си тама.

 7. Крум

  Цифрите са от Баском, бе Драго. Чети преди да плюеш, аман от хейтъри

 8. Иван

  Баф’мааму… Тъкмо си мислех, че с моите 9000 лева заплата тук съм вече за оплакване, а то виж какви кадри и заплати се ковяли в Родината! Аре, идвам си от прогнилият капитализъм у дома! 🙂

 9. Драго

  Що пишете глупости….поне вижте кой колко плаща и после пишете….този сайт се сдуха яко. 🙂 Дори и не мога вече да го цитирам…

 10. Нинджа

  Спри се бе, трол. Гледам те в няколко теми, все простотии приказваш. Нещо много ти е влязла въпросната фирма в петичката. Няма договори вече и всеки е свободен да упражнява знанията си както намери за добре, често в конкурентни фирми.
  Иначе – да, статията е нереалистична.

 11. Кодер

  Още малко от БГ реалностите.
  Има и една софтуерна академия развъдник на кодери — там подписват супер договори да живеят на кредити и да работят на ниски заплати от 1200 – 1700 лв макс. Щото били много задължени за обучението си да бъдат послушни кротки и евтини.

 12. Кодер

  В София и извъ София все тая – няма разлика.

  Обаче има единен български стандарт – само връзкари на ръководни длъжности и колко по некадърни толкова им е по-добре и високи заплати. Бачкаторите да им работят за мноого амо мноого под средната запалата.

 13. Samuel L. Jackson

  Разбира се, че не е – изключително ограничена извадка и евтин PR за някого. И за пореден път не са излизали от София, че да не се уплашат.

 14. observer

  Колеги, всички знаем, че нищо от горенаписаното не е вярно ! Нали така 😉

 15. Бай Иван

  Вервай си…

 16. *_*

  Нискоквалифицирана работа тип “кодиране” няма! 🙂 Тези, които кодират те изкарват хляба на останалите във веригата.

Коментар