Хромбуци изместват iPad в образованието

Хромбуците станаха по-популярни от iPad в американските училища, сочи анализ на IDC

Хромбуците станаха по-популярни от iPad в американските училища, сочи анализ на IDC

Мобилните компютри под управление на Chrome OS са един от основните катализатори на ръст в продажбите на РС. Тези устройства, известни като хромбуци, се радват на голям интерес в образователният сектор, където изместват iPad.

През третото тримесечие на годината американските учебни заведения са закупили около 715 хиляди хромбука, по данни на IDC, цитирани от Файненшъл таймс. За същия период Apple е продала 702 хиляди таблета за нуждите на образованието.

Към момента делът на хромбуците в образователния сектор възлиза на 25%, т.е. всеки четвърти компютър в училищата работи под управление на Chrome OS, сочи анализът.

Училищата избират хромбуци вместо iPad заради привлекателната им цена. Докато един лаптоп с Chrome OS струва 200 долара, то базовата цена на iPad Air е 380 долара в рамките на образователните програми.

Освен това хромбуците имат физическа клавиатура, което е сериозно предимство, тъй като при таблетите липсва такава и училищата са принудени да купуват клавиатури допълнително.

Анализаторската компания DisplaySearch прогнозира, че през 2014 година световните доставки на хромбуци ще нараснат със 144% в сравнение с миналата година и ще достигнат 8 млн. броя.

Коментар