Стивън Хокинг общува по-лесно с нова технология

„Медицината не може да ме излекува, затова аз разчитам на технологиите да ми помагат да общувам и живея”, казва Стивън Хокинг

„Медицината не може да ме излекува, затова аз разчитам на технологиите да ми помагат да общувам и живея”, казва Стивън Хокинг

Високотехнологична платформа, създадена от Intel, позволява на професор Стивън Хокинг по-добре да комуникира със света. Нещо повече, благодарение на отворения достъп до платформата, 3 милиона души, страдащи от заболявания на двигателните неврони и квадриплегия, ще могат да се възползват от технологията.

Новата комуникационна платформа силно подобрява способността на професор Хогинг да комуникира със света, като заменя неговата стара система, която е на десетки години. Платформата с възможности за персонализиране ще стане достъпна на изследователските и технологичните общности до януари следващата година.

Специалното персонализирано решение, наречено ACAT (Assistive Context Aware Toolkit), е резултат от задълбочено изучаване на специфичните нужди на професор Хокинг. Решението има потенциал да се превърне в гръбнак на модерна, с възможности за персонализация система, която други изследователи и технолози могат да използват в полза на хора с моторни невронни заболявания (MND) и квадриплегия.

Хокинг страда от амиотрофична латерлна склероза (ALS). Той е почти напълно парализиран и комуникира чрез технологии. „Медицината не може да ме излекува, затова аз разчитам на технологиите да ми помагат да общувам и живея”, казва Стивън Хокинг.

Intel подкрепя изтъкнатия учен физик в продължение на близо 20 години, като му дава възможност да прави това, което обича, всеки ден. „Разработването на тази система има потенциал да подобри живота на инвалидите по света и да преодолее комуникационните бариери, които някога се изпречваха на пътя ни”, допълва Хогинг.

Лама Нахман от Intel Labs се присъедини към Хокинг на сцената в Лондон, за да опише как тяхната съвместна работа може да вдъхнови общността на изследователите

Лама Нахман от Intel Labs се присъедини към Хокинг на сцената в Лондон, за да опише как тяхната съвместна работа може да вдъхнови общността на изследователите

Мултидисциплинарен екип от изследователи от Intel Labs работи в продължение на 3 години с професор Хокинг, за да замени неговата настояща комуникационна система с модерна технология. Участието на учения е било ключово в процеса на разработка, като той непрекъснато е давал обратна връзка, за да помогне на Intel да подобрява системата.

„Неговата стара система можеше да бъде оприличена на това да се опитваш да използваш днешните модерни приложения и уебсайтове с компютър без клавиатура или мишка”, каза Уен-Хан Уанг, вицепрезидент на Intel и управляващ директор на Intel Labs. Новото решение осигурява цялостно по-добро комуникационно изживяване, което допринася за независимостта на Стивън Хокинг и отваря път към повишена независимост и за други хора.

Създаденият от Intel потребителски интерфейс дава възможности на съществуващи и нови технологии да работят ефективно заедно. Резултатът: скоростта на писане на Хокинг е два пъти по-висока, постигнато е също 10-кратно подобрение при общи задачи – разглеждане, редактиране, управление и навигиране в интернет, работа с имейли и документи, превключване между задачи и др.

Сензор на бузата и инфрачервен превключвател, монтиран към очилата, помагат на професор Хокинг да избере буква на компютъра. Интегрирането на софтуер от британската компания SwiftKey подобрява възможностите на системата да се „учи” от Хокинг, за да предвижда неговите следващи знаци и думи, така че той да да пише по-малко от 20 процента от всички букви.

Тази информация се изпраща към синтезатор на реч, така че Хокинг може да комуникира с други хора чрез своя лаптоп Lenovo под управление на Windows. Преди, за да търси в интернет, Хокинг трябваше да преминава през трудни действия като излизане от своя комуникационен прозорец, да навигира с мишката, за да работи с браузъра, отново с мишката да отиде в полето за търсене и най-накрая да напише текста за търсене. Новата система автоматизира всички тези стъпки.

Над 3 милиона души по света са засегнати от квадриплегията и MND. Това заболяване влияе на волевите мускулни дейности като говорене, ходене, преглъщане и общо движение на тялото. Прогресивни по своята природа, тези болести причиняват все по-голямо увреждане и накрая смърт.

Новият комплект инструменти, създаден от Intel и достъпен безплатно, може да бъде персонализиран и променен, така че да служи на много други хора с подобни заболявания. Софтуерният интерфейс позволява създаване на персонализирани решения, задвижвани от докосване, примигване с очи, движения на веждите, или други знаци за комуникация, подавани от потребителя.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг общува по-лесно с нова технология”

добавете коментар...

  1. Симона

    Бих искала да разбера,как е възможно да се сдобия с тези приспособления?

Коментар