Чака се бум в продажбите на Wi-Fi телефони

Чака се бум в продажбите на WiFi телефони
Новите устройства ще поддържат и клетъчните мрежи
31/07/2006
Ново поколение безжични телефони ще направи фурор на пазара, предричат анализатори. Wi-Fi технологията, която сега се използва основно за достъп на компютри до Интернет, ще навлезе масово в мобилните телефони.
132 милиона такива апарата ще бъдат в употреба през 2010 година, прогнозира In-Stat. Повечето от тях ще поддържат и клетъчни мрежи.
В момента са известни едва около 20-на мобилни телефона с Wi-Fi възможности – някои вече са на пазара, други предстои да излязат скоро. Новият тип джаджи са обект на партньорство между оператори на клетъчни мрежи и доставчици на VoIP услуги.
Motorola, например, обяви още през миналата година сътрудничество със Skype, чиято цел е да предложи на потребителите разговори през Интернет от техните GSM-и на места, където има Wi-Fi покритие. Извън тези зони, апаратът на Motorola работи като обикновен клетъчен телефон.
Анализаторите очакват Wi-Fi телефоните да навлязат първо в бита на хората и след това в бизнеса, тъй като безжичната технология в момента е много по-разпространена по домовете.

Коментар