САЩ са готови да се откажат от контрола върху интернет

ICANN публикува за обществено обсъждане документ с правила, по които организацията би могла да изпълнява в бъдеще своите функции по управление на интернет

ICANN публикува за обществено обсъждане документ с правила, по които организацията би могла да изпълнява в бъдеще своите функции по управление на интернет

Дейността на интернет регулатора ICANN може да бъде контролирана от четири нови структури, вкл. независим арбитражен панел. Това на практика означава, че САЩ са готови да се откажат от функцията си на надзирател на глобалната мрежа.

Тази седмица ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) публикува за обществено обсъждане документ с правила, по които организацията би могла да изпълнява в бъдеще своите функции по управление на интернет. Документът е подготвен от работна група от над 100 членове на влизащи в състава на ICANN обединения на регистратори и консултативни съвети, а обсъждането ще продължи до януари 2015 г.

ICANN е некомерсиална организация, създадена през 1998 г. и работеща по договор с американското министерство на търговията, в частност – с отдела по телекомуникации и информация (NTIA), за изпълнение на услугите на IANA (Internet Assigned Numbers Authority), която обезпечава функционирането на глобалната мрежа. Стойността на този договор е символичният 1 долар.

IANA координира разпределението на IP адреси, работата на услугата за домейн имена (DNS) и стандартизацията на интернет протоколите. Основната задача на ICANN по договора с IANA е да поддържа администрирането на домейн зоните, като техническите функции се изпълняват от американската корпорация Verisign. Накрая, NTIA следи дали промените се извършват съгласно установените правила, вкл. появата на нови домейн зони и премахването на неизползвани.

По-рано тази година NTIA обяви намерението си да се откаже от контрола върху работата на ICANN и да предаде тази функция на друг. По този повод беше създадена работната група, която изготви настоящия проект, предложен за обществено обсъждане от ICANN. Счита се, че е целесъобразно ICANN да продължи да изпълнява функциите на IANA, но да бъде предвидена възможност за смяна на корпорацията в бъдеще. Предлага се функцията на NTIA да бъде заменена с публично афиширани действия на оператор от страна на IANA.

Предвижда се също разделяне на дейността на ICANN на четири структури. Една от тях ще изпълнява формална функция – сключване на договор с оператора IANA, като дори може да няма и щатен персонал. Втората организация, Multistakeholder Review Team (MRT), ще представлява всички заинтересовани страни и няма да се подчинява на един субект. MRT ще определя условията на договорите с IANA, ще следи за тяхното изпълнение, ще контролира бюджета на ICANN и др.

Трета организация, наречена Комитет на потребителите (Customer Standing Committee), ще представлява интересите на регистраторите. Тя ще разглежда заявките за създаване на нови домейн зони, ще изпълнява одити и др., като ще изпраща предложенията си към MRT.

И накрая, предвижда се създаване на инстанция за обжалване на действията на оператора IANA, наречена Independent Appeals Panel. Тя ще бъде независима от ICANN и без постоянни членове. Решенията ще се вземат от група от три арбитража, каквато е практиката в международната търговия.

В момента е фактически невъзможно да се обжалват решенията на съвета на ICANN, отбелязва The Register. За целта е сформиран специален комитет, който се състои от членове на самия съвет на ICANN и по тази причина е удовлетворено едва едно от подадените общо 50 заявления през тази година.

Коментари по темата: „САЩ са готови да се откажат от контрола върху интернет”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Тази нация е създала и нета и компа и софтуера които ползваш за пишеш кретеноидните си простотии.

  2. tara

    Тази най-глупава нация в света да се откаже да се прави на доминатор, а да потъне в почвата!
    ***********************

Коментар