Сравнителна оценка на интегрирани решения за защита на потребителите

В интегрираните решения за защита на потребителите от спам, вируси и друг зловреден софтуер, много ресурси са посветени на управлението и защитата на сървърите. С цел да се предотврати тази загуба, в малки и средни по-големина работни групи, натоварването на работните станции и сървърите може да бъде намалено, ако има централизирано управление на защитните механизми.
McAfee упълномощи Толи Груп (The Tolly Group) – водеща в световен мащаб компания, която провежда независими изследвания на продукти в областта на информационните технологии, да оцени ефективността на McAfee Total Protection Service – Advanced, защитата като услуга (Security as a Service – SaaS). Продуктът осигурява интегрирана сигурност и защита от вируси, спайуеър, хакери и други заплахи. Инженерите от Толи Груп проведоха детайлно проучване на 3 интегрирани решения за защита. Сравниха услугите на McAfee Total Protection Service с тези на Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 11.0 и Trend Micro Client Server Messaging Security for SMB Ver 7.6. Те изследваха отблизо процеса на управление и ползване на McAfee Total Protection и другите два продукта. Проучванията бяха проведени през декември 2007г.
Акценти от теста
– Осигурява по-ниска TCO (обща цена на притежание) в сравнение със софтуерните решения на Symantec и Trend Micro
– Увеличава надеждността и намалява разходите чрез облекчаване нуждата от пълна ИТ инфраструктура и ресурси
– По-лесно интегриране на клиенти чрез URL адрес – не е задължителен специализиран ИТ екип за управление на сървъри и конфигуриране на потребителски станции.
По-рано познато като McAfee Total Protection for Small Busines
решението на McAfee намалява TCO (общата цена на притежание) повече от половина в сравнение с традиционните софтуерни решения на Symantec и Trend Micro като увеличава надеждността при потребителите от малкия и средния бизнес.
Традиционните защитни софтуерни решения за крайния потребител изискват грижи за управление на системата и ИТ поддръжка. Това не само покачва базовите цени на решенията, но също създава нужда от осигурена техническа поддръжка и управление на решенията. Обратно при Защитата като Услуга (SaaS) – базовите решения нямат изисквания към определени софтуерни и хардуерни ресурси и могат да работят над вече съществуващата интернет инфраструктура. Доставчиците на SaaS поемат пълна отговорност за управлението на инфраструктурата като част от таксите за обслужване.
Проучването на Tolly Group показва, че McAfee Total Protection Service-Advanced намалява TCO с повече от 50% спрямо продуктите Symantec Endpoint Protection Small Business Edition 11.0 и Trend Micro Client Server Messaging for SMB.
Информацията от анализа на TCO показва, че решението на McAfee изисква $2,374 за първата година и $3,561 при подписване на двугодишен договор. Решенията на Trend Micro и Symantec изискват по-високи разходи за първата година от закупуването им в следствие на цената за интегрирано управление на сървър и цената за поддръжка. Дори при консервативни бюджетни предвиждания на цената за локален сървър за управление на Trend Micro и Symantec, потребителите трябва да платят $5,520 за решението на Trend Micro и $6,255 за решението на Symantec само за 1-вата година. Ако потребителите закупят поддръжка за две години, това ще им струва $6,970 за решението на Trend Micro и $8,854 за Symantec. В заключение – при двугодишен договор цената за един потребител е: 36$ на година за McAfee, 70$ годишно за Trend Micro и 88$ годишно за Symantec.    
Дори ако хипотетично се изключи цената за поддръжка на сървър за управление в локалната мрежа, абонаментната такса за цялостно решение за 50 потребителя McAfee отново е по-малка от същото решение с продуктите на Trend Micro и с около 25% по-евтина от решението на Symantec за 50 потребителя. Това показва, че независимо от цената, предназначена за сървър за управление, потребителите на McAfee ще имат по-малко разходи.
Проучването също така показва, че услугата на McAfee осигурява на потребителите на малкия и среден бизнес по-голяма гъвкавост и стабилност от неговите конкуренти, защото всичко, което трябва да направят е да закупят повече абонаменти с разширяването на техния бизнес, както и предимството да ползват менажирана сървърна инфраструктура, поддържана от специализирани професионалисти на McAfee. Това всъщност е главният двигател и основната задача на това цялостно решение за малкия и среден бизнес.
Тестовете показват, че McAfee Total Protection Service се внедрява по-бързо от конкурентите предложения на Symantec и Trend Micro, главно защото няма изискване за инсталация и осигуряване на поддържаща сървърна система.
Спестявайки пари и време, потребителите могат да насочат усилията към основните цели на компанията, оставяйки управлението на ИТ сигурността в ръцете на експерти.
Резултати TCO
McAfee’s Total Protection Service не се нуждае от сървър за управление – т.е. без допълнителни инфраструктурни разходи. Толи Груп установи, че традиционните решения на Trend Micro и Symantec изискват $2,270 допълнителни инфраструктурни разходи и $750 разходи по поддръжката. Затова, клиентите на Trend Micro и Symantec трябва да похарчат още $3,020 за интегриране на сървър и поддръжката му за първата година в сравнение с решението на McAfee. Сървъра за управление за Trend Micro и Symantec може да бъде инсталиран на съществуващ сървър, но вероятността фирмите от малкия и средния бизнес да изпитат проблеми с администрирането и сигурността (МСБ имат малко свободни ресурси, тъй като те работят с максималния си капацитет), е много голяма. Инженерите установиха, че се налага решенията на Trend Micro и Symantec да бъдат инсталирани в/у отделни сървъри. За да компенсират, Толи Груп направиха консервативно оценка на разходите по управлението, интегрирането и поддръжката на един отделен сървър.
Допълнителна приспособимост
Много IT инфрастуктури –дори в SMBs – имат няколко мрежи и изискват повече от един сървър за управление. Това зависи от типа на бизенеса, броя служители и офиси. McAfee са отговорни за разширяване на инфраструктурата и разходите свързани с разстежа.
Тъй като услугата на McAfee има вграден запас, клиентите не трябва да се притесняват за проблеми с хардуера.
По-лесно интегриране
Решението на McAfee няма нужда от сървърна инфраструктура, която клиента трябва да осигури, и се интегрира за около 10 минути. Това е времето от началото на интегрирането до момента, в който потребителя е защитен. Клиентът влиза в сайт за управление Total Protection’s SecurityCenter, посочва комтютрите и подходящите функции на услугата, след което получава мейл с посочен в него линк. Този линк препраща клиента към уеб сайт на Total Protection, в който има подробно описание на инсталационния процес.
Другите решения изискват от клиента сървър за управление. За теста, отделен сървър е осигурен, както за Symantec, така и за Trend Micro. Неободима е и инсталация на Windows server, която отнема повече от час, последвана от инсталиране на софтуера на сървъра за управление, като и двата процеса могат да създадат проблеми и изискват време и високо квалифициран персонал.
McAfee’s Total Protection Service е по-бърза и по лесна за интегриране, тъй като не изисква осигуряването на сървър за управление.
По-лесно Управление и Употреба
Инжeнерите от Tolly Group срещнали затруднения в интерфейса на конзолите за управление, външният вид и възможните опции за администраторите. Това, което ги различавало съществено е фактът, че конзолите на Trend Micro и Symantec трябва да се контролират от отделен сървър – обикновено от локална мрежа или VPN. За разлика от тях, McAfee облекчава процеса като предлага Уеб-базиран портал за управление на Total Protection Service, който не изисква локален сървър и може да бъде управляван буквално от всяко едно място, което има достъп до интернет. Другата характерна разлика е в непрекъснатостта на обновяванията. За всяко  защитно решение е важно да е постоянно “up to date” за да осигури безопасност на бизнеса.      
Решенията на Trend Micro и Symantec изискват сървър за управление и достъп до интернет, докато McAfee има нужда само от достъп до интернет за да поддържа решението обновено. При това Total Protection Service е управляем 24/7 от McAfee (с възможност да се променя конфигурацията взависимост от нуждите на клиента) новите дефиниции се получават автоматично, а решението дали да се интегрират се взима от ИТ екипа на организацията.
Oторизиран дистрибутор на McAfee в България е COMPUTER 2000

Коментар