Смартфоните променят главния ни мозък

Редовното използване на смартфони води до промени в електрическата активност на главния мозък, установи проучване на учени от Университета в Цюрих, резултати от което бяха публикувани в Current Biology.

В експеримента са участвали 37 доброволци, от които 26 са ползвали смартфони със сензорни екрани, а останалите 11 – обикновени устройства с бутони. Учените са снемали електроенцефалограма на главния мозък на всеки от участниците в теста, като заедно с това са ги карали да докосват предмети с показалеца, големия и средния пръст.

Електроенцефалографът е фиксирал ярко изразени различия в активността на главния мозък при двете групи хора. В частност, при потребителите на сензорни смартфони тази активност е била по-висока, т.е. мозъкът им е започнал да работи по различен начин. Ефектът е наблюдаван и когато доброволците не са държали мобилно устройство в ръка.

Освен това електроенцефалограмата отразява честотата на ползване на смартфона – колкото по-висока е тя, толкова по-мощни импулси за докосване дава мозъкът към пръстите.

„За мен е истинско откритие колко големи промени протичат в работата на главния мозък у потребителите на смартфони”, казва ръководителят на изследването Арко Гош. „Порази ме и това, че разликите в активността на мозъка при различните доброволци са пряко свързани с особеностите на употребата на смартфоните”.

Резултатите от изследването потвърждават предишни наблюдения на биолози, съгласно които мозъкът на живите същества е пластичен и една или друга дейност водят до неговото развитие в определени области.

Така например, при хората, които свирят активно на цигулка, областта от мозъка, отговаряща за пръстите, е по-голяма отколкото при останалите. По подобен начин, изследователите от Цюрих стигат до извода, че продължителното използване на смартфони води до същите структурни изменения на мозъка.

Коментари по темата: „Смартфоните променят главния ни мозък”

добавете коментар...

  1. Re:Rape

    тъпанар

  2. Rape

    Да факт си е има структурни изменения на мозъка.
    Не случайно една от най-използваните от жените смарт функции е режима на вибратор 🙂

Коментар