Румъния обяви план за преход към отворен код

Борбата с корупцията е основен момент в програмата на новия президент на Румъния Клаус Йоханис

Борбата с корупцията е основен момент в програмата на новия президент на Румъния Клаус Йоханис

Правителството на Румъния задължи всички ведомства да преминат към отворени стандарти и софтуер до 2020 г. Това е един от ключовите приоритети в новата ИКТ стратегия на страната, която ще започне да се реализира от следващата година.

Внедряването на отворен софтуер ще направи ИТ инфраструктурата на правителството оперативно по-съвместима, смятат авторите на стратегическия документ. Съгласно него, всички правителствени и бюджетни ведомства трябва да използват програми с отворен код, като се придържат към отворени стандарти за обмен на данни и отворят изходния код на софтуера, разработван за вътрешни нужди.

Новата ИКТ стратегия препоръчва също на румънските училища и университети да използват в образователния процес отворени програми и ресурси, наречени в документа „отворено цифрово съдържание”.

Задължението за използване на отворен софтуер в правителствените и бюджетни организации е част от по-обща концепция, заложена в документа. Предвижда се правителствените данни да бъдат отворени за широката публика.

Румънските поддръжници на отворения софтуер обаче не вярват, че новата стратегия действително ще промени нещо. Те посочват потискането на конкуренцията в областта на ИТ решенията, използвани от ведомствата, пише Joinup.

В последните години се разразиха няколко корупционни скандала в правителствения сектор, свързани с покупката на лицензи за частен софтуер. Така например, през октомври беше разкрита схема за покупка на лицензи за училищата от 2004 г., при която министерство на образованието е плащало лицензите по завишени с 30-40% цени.

По-рано пък беше съдена софтуерна компания, която е предлагала комисионни на чиновниците от министерство на комуникациите, за да сключи договор за доставка на нейните продукти в правителствените ведомства.

Борбата с корупцията е един от ключовите моменти в програмата на новия президент на Румъния Клаус Йоханис. Показателно е, че сайтът на неговата кандидат-президентска кампания работи върху отворен софтуер – Linux и Apache и ползва редица отворени уеб технологии като jQuery.

Коментари по темата: „Румъния обяви план за преход към отворен код”

добавете коментар...

  1. Шумналия

    Като идея е добре, но като изпълнение, малко вероятно да се случи. Не е въпроса само до лелки, които трябва да се научат на нещо ново, има куп проблеми, който трябва да се преодолеят за да се случи всичко това. 95% от софтуерните фирми си пишат софтуерните продукти за Windows. Така, че румънците трябва да намерят равностойна замяна на всичкия използван софтуер, който да работи на новите ОС, което си е направо непосилна задача. Понякога дори един принтерски драйвер за Linux може да ти спъне работата, а какво да говорим за по-сериозни неща.
    Инче съм съгласен, че Майкрософт трябва да се променят, но това го налагат компании като Гугъл и навлизането на мобилните устройства, а не че някой клати декстоп монопола им.

  2. Тодор

    Йордане, софтуерната индустрия от стария тип (Microsoft и т.н.) или ще промени модела си или ще загине независимо дали правителството на Румъния мине към продукти с отворен код. Аз мисля, че Microsoft са го разбрали и се променят в правилната посока.
    А по отношение на статията – не знам кога ще ги стигнем румънците… те наистина се развиват много бързо, а ние за съжаление правим точно обратното.

  3. :)

    Отвореният код не значи да е безплатно 🙂 За да получите достъп до репата на RedHat си плащате годишна такса (Self support). Ако искате да получите и подръжка (телефон/мейл) цената става друга. Лично аз адмирирам подобно начинание, комшиите ни изпревариха и тук. И моля не ми казвайте как лелките трудно ще свикват. Щом иска да си запази работата ще се учи. Майкрософт в последните години на корпоративно ниво се забравиха и помислиха, че са много велики.

  4. Фофу

    Е, аз пък тъкмо щях да кажа, че народа явно разпива доста здраво след като повече от 24 часа не се появи никой да възхвалява свободата и звездните висини които сега румънското правителство ще достигне. Как на проклетите монополисти Майкрософт този път вече им спукана работата и т.н.

    И очаквах поне 10-15 просторни обяснения с факти и цифри.

    Е, наздраве.

  5. Йордан

    Доста глупаво решение. Че нали ако всички правителства решат да минат към отворен код, то софтуерната индустрия ще фалира.

Коментар