BASF е съорганизатор на изложбата „Наука за оцеляването”

BASF е съорганизатор на изложбата „Наука за оцеляването”, която беше открита на 02 април в Лондон. Изложбата показва как нашият живот би се променил през 2050 в контекста на промяната на климата и намаляващите природни ресурси. Чрез интерактивни експонати, артефакти и видео, посетителите могат да се запознаят с това как биха изглеждали в бъдещето ни ежедневие теми като мобилност, енергия и ресурси, строителство, хранене и здраве, и как технологиите и иновативните решения, които в момента са в процеса на разработка, биха допринесли за тези промени.

„Като водеща химическа компания в световен мащаб, ние се изправяме пред предизвикателствата на бъдещето и се възползваме от възможностите, които предлагат”, казва Д-р Андреас Краймайер, член на УС на BASFSE и Изпълнителен директор по изследователската дейност. „Това, което намирам за особено важно е, че изложбата свързва предизвикателства и решения по интерактивен начин и много ясно предава на посетителите следното послание: всеки човек носи отговорност за бъдещето”.

Със своите иновативни решения и продукти BASF допринася за опазването на климата, енергийната ефективност и запазването на ресурсите с цел поддържането и дори подобряването на стандарта на живот за бъдещите поколения. „Чрез модерната химия ние ще помогнем за запазването на ресурсите и по този начин ще опазим климата”, обясни Д-р Улрих фон Дийсен, Ръководител на Отдела за опазване на климата на BASF. „Нашите продукти вече спестяват три пъти повече CO2, отколкото се отделя по време на производството и унищожаването на отпадните продукти на BASF ”.

BASFне само спонсорира изложбата, но също така и дарява експонати, демонстриращи решения за бъдещето. Изложбата е разделена на седем части – Информация, Напитки, Хранене, Забавление, Мобилност, Строителство и Градът на бъдещето. Четири иновативни продукта и решения на BASF могат да бъдат открити в различните раздели на „Наука за оцеляване”:

MicronalPCM, в раздел Строителство, е материал за съхраняване на топлина, който поддържа приятна вътрешна атмосфера. Микроскопичните пластмасови капсули съдържат восък в сърцевината си. Когато температурата се повиши восъкът се топи и абсорбира енергия под формата на топлина. Когато температурата отново се понижи, восъкът се втвърдява и топлината се освобождава. По този начин повишаването на температурата в стаята е умерено и нуждата от енергия за охлаждане може да бъде редуцирана значително в зависимост от климата и строителството.

Нано – свързващото вещество COL.9, също в раздел Строителство, се прилага при фасадни бои, COL.9 прави боята на сградите устойчива на атмосферните условия и мръсотията, което се дължи на неговата изключително фина наноструктура.

Решение за повишаване устойчивостта на картофите срещу гъбички е показана в раздел Хранене. За да се постигне това са присадени гени от латиноамерикански див картоф на култивиран картоф, в резултат на което е станал устойчив на загниване. Всяка година това заболяване причинява около 20 % загуби при прибиране на реколтата. От BASFочакват новия тип картоф да се появи на пазара до седем години.

Горивната клетка е в раздел Мобилност. BASF Fuel Cell GmbHработи за технологията на бъдещето под формата на горивни клетки. Изследователите работят върху Мембранни електродни единици (MEAs- membraneelectrodeunits).  МЕА е сърцевината на горивната клетка. Това е мястото, където се извършват химическите реакции, при които се произвежда енергия от водород (т.е. гориво). Горивната клетка е като малка химическа фабрика, която превръща водород и кислород във вода (пара). Така се получават енергия и топлина. Освен това горивните клетки могат да се използват и за лаптоп, като издържат пет пъти повече от конвенционалните литиево–йонни батерии.

Очаква се изложбата да бъде показана в 20 различни градове , в научни центрове и музеи по целия свят, през време на пет годишното си представяне.

Коментар