И в САЩ обичат да пиратстват музика

Музикалните любители в САЩ са платили едва 42 процента от придобитите песни през миналата година, сочат данни от пазарно проучване на NPD. В този обем се включват 32% от купените компакт-дискове и 10% – от платени изтеглени музикални файлове.
Нивото на “легалната” музика е с 6 на сто по-ниско от миналогодишното, когато беше 48% (41% от CD и 7% – от платени изтегляния). Проучването на NPD, цитирано от theregister.co.uk, реално обхваща Интернет потребителите, които са около 80 на сто от щатското население.
От NPD отчитат, че броят на американските потребители, които са теглили музика от Интернет, се е запазил. Но повече нелицензирана музика е свалена не толкова посредством досега популярната LimeWire P2P технология, а през бързата и много по-надеждна BitTorrent мрежа. За тази година потребителите на въпросната схема за споделяне на файлове са 19% от изследваните, а за 2006 г. делът им е бил 14 на сто.
Делът на потребителите, които са свалили или “изпекли” диск в дома си, е нараснал слабо – от общо 36% за 2006 г. до 38% за миналата година.
Лицензираните онлайн музикални услуги са се повишили със 7% до 10 на сто през 2007 г. – но продажбите на компакт-дискове са се сринали, потвърждава NPD. Делът на платените CD-та се е понижил от 41% през 2006 г. на 32% през 2007 г.
Най-широкоразпространено е слушането на AM/FM радио и на компакт-дискове от CD плейъри. Хората слушат музика по радиото по-често в рамките на седмицата, отколкото по друг начин. Цифровите технологии също набират скорост. Групата на слушащите музика на компютър е трета по големина, следвана от тази на феновете на преносими устройства от рода на iPod.
Обемът на нелицензираните изтегляния показва, че апетитът е по-висок отвсякога и, че музикалният бизнес поставя все повече храна на масата, като губи пари от ситуацията.

Коментар