Китайци построиха сграда с 3D принтер

Тази къща е изградена от блокове, отпечатани на 3D принтер и съединени помежду си с арматура и изолация

Тази къща е изградена от блокове, отпечатани на 3D принтер и съединени помежду си с арматура и изолация

Триизмерният печат навлиза уверено в строителството. Китайската компания WinSun направи решителна стъпка в тази посока, като построи 5-етажна сграда с помощта на 3D принтер. В допълнение, базираната в Шанхай компания изгради къща с разгърната площ 1100 квадратни метра в напълно завършен вид, използвайки технологията за 3D печат.

Машината, която позволява строеж на цели домове за рекордно кратки срокове, представлява конструкция с височина 6,6 метра, ширина 10 метра и дължина 40 метра, съобщи CNET. 3D принтерът се нуждае от специална площадка, на която да се монтира и да започне да печата стени, подове и други елементи от сградите.

Напечатаните блокове се съединяват помежду си чрез стоманена арматура и изолационни материали, в съответствие с приетите стандарти за строителство. В процеса на 3D печат на сгради се използват промишлени отпадъци, вкл. стъкло и друг боклук, така че технологията способства и за прочистване на околната среда.

В момента китайската 3D технология за печат на сгради все още е на експериментален етап и е доста скъпа като изпълнение. Изградената с нейна помощ къща струва около 161 хиляди долара. С усъвършенстване на технологията обаче се очаква 3D строителството да поевтинее значително.

Коментари по темата: „Китайци построиха сграда с 3D принтер”

добавете коментар...

  1. :)

    Идеални къщи за бездомни и след бедствия…

  2. -0-

    Евала на китаеца – от нищо правят нещо !!
    Пък ние обратното – готовото го унищожаваме..

Коментар