Мобилният софтуер изпревари Холивуд по приходи

Възприемането на явлението „мобилен софтуер” остава извън реалността

Възприемането на явлението „мобилен софтуер” остава извън реалността

Преди няколко години пазарът на мобилни приложения практически не съществуваше. Днес обаче приходите от него са по-големи отколкото тези на Холивуд – символът на американската кино индустрия.

Само през миналата година Apple е изплатила на разработчиците на приложения за App Store над 10 милиарда долара – сума, която превишава постъпленията в касите на кината в САЩ, сочи анализ на Хорас Дедиу, публикуван в Business Insider.

Разбира се, Холивуд има и много други източници на приходи освен киносалоните, но и на пазара за мобилен софтуер участват и други големи играчи освен App Store, като на първо място това е Google Play Store за Android приложения. Сериозни постъпления генерират също пазарът на реклама и разработката на софтуер по поръчка.

Ако всички тези канали се съберат, то мобилният софтуер ще изпревари Холивуд по приходи, твърди Дедиу. Освен това пазарът на мобилни приложения расте с по-бързи темпове от киноиндустрията. Графиките сочат, че мобилният софтуер се намира в състояние на експоненциален ръст, докато киното почти не демонстрира ръст.

В допълнение, пазарът на мобилен софтуер изпреварва и останалите форми на видеосъдържание. Днес в този бизнес се въртят повече пари, отколкото в телевизионните предавания, прожекциите и продажбите на филми, взети заедно.

Още един любопитен факт – в сектора на мобилния софтуер в САЩ са създадени повече работни места отколкото в Холивуд. Само в екосистемата на iOS са заети 627 хиляди души, докато в Холивуд работят 374 хиляди.

Възприемането на явлението „мобилен софтуер” остава извън реалността, смята Хорас Дедиу. С други думи, много хора просто не осъзнават колко огромен е пазарът на мобилни приложения, колко пари генерира и колко бързо расте, заключава анализаторът.

Коментар