3D принтер изгражда глинени домове

Процесът отнема известно време, но може да създаде почти всяка форма на къщата

3D принтерът на Масимо Морети може да отпечата къща с почти всяка форма

Нов начин за изграждане на глинени къщи чрез използване на технологията за 3D печат лансира Масимо Морети – италиански предприемач, вдъхновен от един дребен вид оса, която прави гнездата си от кал, пише GreenTech.bg.

Традиционно глинените къщи се изграждат на ръка, което понякога е труден процес, смята Морети. Но с 3D принтера за кал една глинена къща може да се направи бързо и същевременно да е здрава.

Организацията на Морети, наречена World’s Advanced Saving Project (WASP), е посветена на построяването на глинени жилища на достъпни цени, особено на места, където най-нужният ресурс е най-изобилен – земята.

„Започвайки с малък формат, ние разработваме принтер с възможности за полагане на глина, а след това ще преминем към по-голям принтер за изграждане на къщи на много ниска цена и възстановяване на домовете из села и вилни зони… Всичко е екологично чисто, използваме земята като основен материал”, пише на сайта на WASP.

Целта на WASP е да конструира триизмерен принтер, който е в състояние да „отпечатва” жилищни структури с височина 3 метра

Целта на WASP е да конструира триизмерен принтер, който е в състояние да „отпечатва” жилищни структури с височина 3 метра

През последните две години WASP работи активно за постигане на целта си – създаване на сгради в пълен размер чрез принтерите за кал. В крайна сметка от организацията искат да предложат триизмерен принтер „в пълен размер, с три ръце, 6-метров”, който е в състояние да „отпечатва” жилищни структури с височина 3 метра.

Така създадените къщи могат да бъдат натоварвани на камиони и сглобявани на място за по два часа. След това земята се смила и пресява, смесва се с вода и се поставя в резервоара на машината, която започва да изгражда стените от глина, слой по слой.

Процесът отнема известно време, но може да оформи почти всяка форма на къщата. Освен това, според създателите на машините, такива структури са и много здрави.

„Ние имаме голяма цел и работим всеки ден по малките стъпки, за да я постигнем”, казва Морети. Вече са разработени модели, които работят с глина, порцелан и керамика.

Коментар