HTML5 стана формат по подразбиране в YouTube

Флаш технологията на Adobe получи още един удар, този път от YouTube. Всички видеоклипове в популярната услуга вече ще се показват във формат HTML5 по подразбиране, като това важи за най-популярните браузъри Chrome, Firefox, Internet Explorer 11 и Safari 8.

YouTube започна да поддържа експериментално HTML5 през 2010 г. С времето стандартът и неговата реализация съзряха и бяха възприети от повечето браузъри – в тях се появиха нови компоненти на HTML5, напр. адаптивен битрейт за YouTube.

Друга важна функция на HTML5 са разширенията Encrypted Media Extensions, които позволяват използване на един и същ видео плейър на различни платформи, съобщи TechCrunch.com.

Преходът към HTML5 ще позволи на YouTube да използва кодека VP9 от Google. В резултат на това, възпроизвеждането на видео ще се ускори с 15-80%, а необходимата честотна лента ще намалее с 35%.

YouTube препоръчва на собствениците на сайтове да използват при вграждане на видео в уеб страниците си код <iframe>, а не стария <object>. По този начин ще бъде осигурена по-универсална поддръжка на наличните технологии в браузърите на потребителите.

Коментари по темата: „HTML5 стана формат по подразбиране в YouTube”

добавете коментар...

  1. Ивко

    Чудесно! Още искам да има удари по флаша!

Коментар