Google Plaso ще конкурира Apple Pay при плащанията

Технологията на Google ще се свързва с касовите апарати в магазините

Технологията на Google ще се свързва с касовите апарати в магазините

Google разработва нова платежна система, с която по-ефективно да конкурира Apple Pay. Към момента услугата е известна под името Plaso и използва специално приложение за Android смартфони, съобщи The Information.

Планът на Google предвижда Plaso да работи на компютри и мобилни устройства, които се свързват с касовите терминали на търговците и доставчиците на услуги.

Когато потребител на смартфон с инсталирано приложение Plaso и активирована Bluetooth връзка се окаже в зоната на покритие на безжичната мрежа на магазина, неговите инициали се показват в програмата на касиера. При плащане, потребителят трябва да каже своите инициали.

Все още не е ясно какви допълнителни средства за сигурност са предвидени, тъй като смартфонът лесно може да бъде откраднат, а за престъпниците не е трудно да узнаят името и фамилията на неговия притежател.

Служители на Google тестват Plaso от есента на миналата година. Не е изключено в бъдеще услугата да бъде интегрирана с платежната система Google Wallet. Засега няма информация кога ще започне комерсиалното внедряване на Plaso.

Коментар