Mozilla е на път да избави Firefox от Flash

Уеб средата вече започва да излиза от ерата на Flash

Уеб средата вече започва да излиза от ерата на Flash

Mozilla развива проекта Shumway, целта на който е да избави браузъра Firefox от допълнението Adobe Flash, упреквано често за източник на сривове. Наскоро Shumway беше включен в Nightly версия (ранна предварителнаа версия) на Firefox, но само за видеоклипове на Amazon на платформи Windows и OS X.

Shumway стъпва на отворени уеб стандарти от рода на HTML5. Технологията превежда инструкциите на Flash на езика JavaScript. Към момента Mozilla е постигнала само ограничена съвместимост, но работи усилено за подобряване на Shumway, така че да изпълнява повече Flash задачи, вкл. възпроизвеждане на реклами.

Уеб средата вече започва да излиза от ерата на Flash. Но въпреки бързото подобряване на браузърите и развитието на уеб стандарти като HTML5 и JavaScript, все още много сайтове използват Adobe Flash – особено за възпроизвеждане на видео и реклама.

Повечето мобилни браузъри не поддържат Flash. Настолните браузъри обаче продължават да поддържат технологията на Adobe. Така например, Chrome има вграден Flash плейър.

Коментари по темата: „Mozilla е на път да избави Firefox от Flash”

добавете коментар...

  1. Флашман

    Най-добре изобщо да излезе от употреба flash-a и Adobe да фалира.
    Обаче няма да е добре за хора като мен които не ползват и блокират флаша, защото мръсните фирмички с флаш рекламки, спамери и друга сган ще се преориетират да мърсуват с други технологии. Така че нека си го има тъпия флаш за тъпите хора, а умните просто няма да го ползват.

  2. Драгомир

    И какъв е смисълът да се превежда през JavaScript, вместо да се направи един съвсем нов flash плейър, който не забива. Май в Chrome са избрали по-добрата стратегия (въпреки че както беше споменато и тя не е универсална).

  3. oi

    adobe sucks !!!

  4. Иво

    Chrome има вграден Flash плейър – който обаче не винаги работи и сайтовете си искат оригинален плъгин от adobe

Коментар