Стивън Хокинг: За да оцелеем, трябва да усвоим космоса

Човечеството трябва да усвои космическите пътувания, за да оцелее, заяви физикът Стивън Хокинг при визитата си в Музея на науката в Лондон по-рано тази седмица. Бъдещето на човешката раса зависи от космическите пътувания, категоричен е ученият.

По неговите думи, кацането на човек на Луната има важни последствия, които в момента е трудно да бъдат разбрани и оценени. Пътешествието до естествения спътник на Земята не реши непосредствените проблеми на нашата планета, но откри нови, по-рано невидими перспективи, смята Хокинг.

В случай на ядрена война, днешната цивилизация ще изчезне и вероятно цялото човечество ще прекрати своето съществуване. Агресията може да ни унищожи, смята Хокинг. Според него, тя трябва да се премахне и замени с емпатия (съчувствие).

Изследването на космоса и развитието на космическите пътешествия може да се окажат своеобразна застраховка или гаранция за съхранението на човешкия род, смята още ученият. Стивън Хокинг направи тези изявления пред американски посетители в Музея на науката в Лондон.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: За да оцелеем, трябва да усвоим космоса”

добавете коментар...

  1. admin

    Стивън Хокинг всъщност и неговите заслуги в областта на физиката според мен са доста преекспонирани. Този учен така и не създаде нещо което да покрива поне малко от имиджа на който се радва. И холивудска звезда стана. Неговото празнодумие отдавна е започнало да ме дразни… На Морган Фримен сякаш по добре му се получават разказите… Вие какво мислите???

  2. gkjdfgkjagljaotjer

    Ивко,

    Тази планета “Давинчи” докато я откриете кочинката на нашата планета ще преодължава да расте, та простата ми мисъл беше че на първо време трябва да си почистим къщичката. А ти казваш: не, аз ще се клонирам, развивам, еволюирам и пр. и ще ида на въображаемата планета “Давинчи” далеч от мен глупака и от кочината която заедно сме трупали. Ами ходи щом си толкова умен и способен, пък ти после може да пратиш картичка на далечния ти недорасъл за “Давинчи” земляк. На мен глупака освен да рина друго не ми остава…

    Айде със здраве и не се засягай приятел!

  3. Ивко

    За “е” и за “gkjdfgkjagljaotjer” умните хора са казали много добре НЕ спори с глупаци – те само ще те смъкват надолу на тяхното ниво и те ще победят със своята глупост.

    Трябва да има няма как да няма планета на глупците, които да си живеят щастливо със себеподобните си в идилия и блаженство в Идиокрация.

    Защо пък да няма и друга планета “Давинчи” на умните хората, където глупостта като заразната болест глупост е победена.

  4. gkjdfgkjagljaotjer

    Ивко,

    Паралелите които правиш са неуместни. Освен това не си ме разбрал правилно: не само че нямам нищо против прогреса но дори мисля че той е необходим. Не искам да кажа че науката е грешна или че инженеринга е лош, проблема е в мирогледа на на хора като тебе които освен механични решения нищо друго не могат да предложат…

  5. e

    никога не е късно да станеш за посмешище пък бил човек някога и гений или май по-скоро познавал гении

  6. Ивко

    Смисъл, смисъл, … винаги има както ще има за жалост и глупави ограничени човечета.

    Един от многото примери за човешката глупост, Земята била плоска, Земята била центъра на всичко, нямало извънземни светове, боговете пускат и спират дъжда, светкавиците и т.н.

    В не толкова далечното минало технологични глупости от рода, че на света няма да са нужни повече от 6 броя компютри.

    Същите глупави хора сега си казват няма нужда от заселване на нови планети и светове.
    А този бръмбар “gkjdfgk ***” е случайна грешката на природата. Напълно реални и постижими са независими и изолирани самоподдържащи се колонии и заселване на нови светове. Това е да спориш като с човека който е казал че ни трябват само 6 компютъра и нищо повече.

    Благодарение на генетика, селекция и генното инженерство няма да се допускат създаването на такива случайни природни грешки като “gkjdfgk ***”

    Още причина да се оставят на Земята да си живуркат на доизживяване дребните, дребнави технофоби като “gkjdfgk” – а генетично усъвършенстваните хора са бъдещето на човечеството и техният шанс е да се отделят, изолират и да започнат на чисто.
    Не може да се развиват новите хора сред толкова низши хора, които от безсилие и злоба само могат да пречат на по-добрите от тях.

  7. Драгомир

    Seasteading е това за което говоря, колкото и ghfgsfg да си мисли, че е моя лична идея. Иначе смисълът е горе долу какъвто е смисълът от обитаемостта на международната космическа станция (всъщност доста по-малък, но значителен все пак).

  8. gkjdfgkjagljaotjer

    А как ще се изхранват тези изолирани градове, откъде ще си набавят питейна вода, какъв ще е смисъла на човешкото същвествуване в изолация, могат ли такива градове да се построят с разумно количество енергия? При условие че човек не може да се справи с ураганите на суша как ще се справи с тях в океана? Едно е да фантазираш или гледаш Avatar друго е да проектираш с краката а съвсем друго е да предлагаш и реализираш Интелигентни решения. Колко много хора вярват че в развитието на технологиите се крие решение на такива мащабни проблеми (породени от самия технологичен прогрес)… Проблема е сериозен, не че реалността е розова но по-големия проблем според мен е че зомбирани технократи са на път да patch’ват неща които не познават в дълбочина.

  9. Драгомир

    Ако просто идеята е да имаме изолиране то сегашния свят, то може да се почне не с космоса, а с плаващи градове в океана. В космоса оцеляването ще е много по-сложно и дори един ден да бъде усвоено, то няма да има “свестни” хора, които да бъдат изпратени.

    Между другото преди реализирането на космическия асансьор, то трябва да се забрави за каквито и да е заселвания!

  10. хикс бозон

    Разумен,

    Разбирам недоволството ти но по ефективно би било да се отстоява опазването на това което имаме. Мисля че шанса нещо хубаво да се случи на земята е по-голям отколкото да се овладее космоса.
    Да се засади дърво е нещо което може да се случи, проста идея, не изисква голямо усилие, ефекта е гарантиран. Да се ползва по често масов транспорт вместо личен автомобил, боклука да се събира разделно, да не се консумира безразборно, да се инвестира във възпитание на по-добро поколение… И тези промени няма да дойдат от политиците, те ще дойдат от такива като теб и мен.
    Нямам нищо против изучаването на космоса, съгласен съм че тази криворазбрана свобода съсипва човечеството но мисля че разумното решение е по-близо.

  11. Разумен

    Напротив колкото се може по-скоро да се овладява космоса. Далечните човешки колонии ще са самостоятелни и ще продължат да се развиват сами и дори ще имат шанс да създадат нови цивилизации, нова култура, нова религия нямаща нищо общо с прогнилата, пропаднала и покварена цивилизация от Земята.

    До Шумналия дори да изчезне човечеството на Земята, което е неизбежно – хлебарките с най-голям шанс за оцеляване – след мнооого мноого години еволюция могат да станат размуни същества и тръгнат по подобен път на развитие както хората са били преди тях.

    Можеш да се майтапиш ама наистина няма нищо абсурдно – дори и преди динозаврите защо пък да не е имало друга разумна цивилизяция. Земната кора постянно се движи потъва претопява се и се издига наново и напълно възможно да имало такива неща, които дори нашата фантазия не може да си представи – на да са претопени и рециклирани в земните недра преди милиони години.

    Последни думи земната цивилизация е обречена – всяко куцо и сакато е тръгнало да си защитава правата на безконтролно размножаване и консумация. Некадърните хора са на почит и уважение и колкото по-скапани са те толкова по-добре им е на тях.

    Трябват наистина нови хора селектирани генетично и интелектуално, които да започнат на чисто напускайки Земята колкото се може по-надалеч да създадат нова колония в която да няма такива хора идиоти като тук при нас.

  12. хикс бозон

    На Хопкинс му е лесно да разказва за мокрите си сънища. Лошото е че повлича маса хора които наистина вярват в тези неща.

  13. Землянин

    А не е ли по-добре, преди да тръгнем да овладяваме Космоса, да се научим как да живеем добре тук, на Земята – без алчност, омраза и без да унищоваме всичко около нас? Човек не може да избяга от онова, което носи в себе си и накрай света. Ако не научим този първи урок, където и да отидем, ще направим все същата кочина…

  14. Шумналия

    Явно е трудно да се предвиди какви животински видове ще оцелеят след една евентуална ядрена война. Някой твърдят, че ще оцелеят примерно хлебарките, но нищо като вид по-нагоре. Ако приемем, че това е така, то след 200-300 милиона години еволюция, може би и повече (или по-малко според това какви други катаклизми ще се случат през това време), то развитието повече от сигурно ще доведе до появата на маймуноподобен, а след това и (вероятно близък) до човешки вид, който ще следва някакво приблизително като нас развитие. Със сигурно ще открият какво се е случило с нас и ние ще бъдем за тях интересен изчезнал вид, както динозаврите за нас са интересен изчезнал вид от преди 65 милиона години.
    Забавно е да се спекулира по темата, защото има широко поле за импровизиране. Едно е сигурно, евелюцията е неумолима и дори и да има стъпка назад (която може да представлява връщане еволюционно с 300 милиона години назад), то след това ще има 2 крачки напред и нашата крачка назад, че е повод/поука за тези които след нас ще направят 2-те крачки напред.

Коментар