Cisco ще купува софтуерни компании, няма да се дели

Цената на някои фирми, към които Cicso проявява интерес, е прекалено завишена в момента, коментира Джон Чембърс

Цената на някои фирми, към които Cicso проявява интерес, е прекалено завишена в момента, коментира Джон Чембърс

Мрежовият гигант Cisco ще се активизира в поглъщането на софтуерни активи и не планира разделяне на бизнеса си, заяви шефът на компанията Джон Чембърс, цитиран от Блумбърг Нюз.

Няма здравомислещ, който иска да раздели Cisco, каза Чембърс и допълни, че цената на акциите на компанията се доближава до седемгодишен максимум. CEO-то подчерта също така, че никога не е разговарял с инвеститори за възможна реорганизация.

Cisco ще стане активен купувач на софтуерни разработчици, особено в областта на облачните изчисления и информационната сигурност. Цената на някои фирми, към които Cicso проявява интерес, обаче е прекалено завишена в момента, коментира Джон Чембърс.

По неговите думи, акционерите на Cisco се отнасят нормално към решителността на ръководството да поглъща компании. „Скъпите придобивания обаче не могат да бъдат добро решение за нас и нашите акционери”, заяви главният изпълнителен директор на американската корпорация.

Коментарите на Чембърс идват няколко дни след публикуване на финансовите резултати за последното тримесечие, които превишиха прогнозата на Уолстрийт. Чистата печалба на Cisco за отчетния период, приключил към края на януари, възлиза на 2,4 млрд. долара, бележейки ръст от 68%, докато приходите са се увеличили със 7% до 11,9 млрд. долара.

Един от главните фактори за финансовия подем на Cisco са решенията в областта на софтуерно-дефинираните мрежови инфраструктури (SDN), които стимулират търсенето на комутатори и маршрутизатори – именно тези устройства формират основния бизнес на компанията.

Коментар