Британци постигнаха 1Tbps при тестове на 5G

5G мрежите ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция на смартфони

5G мрежите ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция на смартфони

Изследователи от британския университет Съри съобщиха за рекорд в скоростта на предаване на данни по безжични мрежи от пето поколение (5G). Постигната е скорост от 1 терабит в секунда (Tbps), което означава сваляне на 100 филма за 3 секунди.

Досегашният рекорд за безжична скорост принадлежеше на Samsumg – през октомври миналата година компанията предаде даннни със скорост 575 мегабайта в секунда (Mbps) по усъвършенствана Wi-Fi технология.

Постижението на британските изследователи е 200 пъти по-добро от това на Samsung и 65 000 пъти от средната скорост в мрежите от четвърто поколение (4G). Пускането на комерсиални 5G мрежи се очаква да стане към 2020 г.

Учените от Съри ще започнат тестове на 5G на обществени места още през 2018 г. Мрежите с терабитова скорост ще позволяват мигновено сваляне на огромно по обем съдържание от интернет – например филми, ще ускорят значително финансовите операции и ще направят възможни съвместните игри с висока резолюция за потребителите на смартфони.

Коментари по темата: „Британци постигнаха 1Tbps при тестове на 5G”

добавете коментар...

  1. Юзвер

    Има смисъл до 5 години сегашните флашки ще изчезнат ще има много по-бързи нови памети.

    Обаче нашите динозаври мобил-дебил оператори и динозаври ще продължат да продават оптичен интернет на мегабитови скорости. 🙂
    Сещате се няма да казвам имена.

  2. Гларус

    Странна работа .Скоростта -хубаво ,ще се вдигне,ама тя по-бърза от запис на флашка ,хардиск ,доста ssd-та (да не кажа всички).Ще си пусна 100 филма и къде ще буферирам данните докато ми се запишат на харда? 🙂 Малко няма смисъл…

  3. divoto65

    тази скорост е особено необходима на потрбителите на смартфони за възможни съвместните игри с висока резолюция. :X

Коментар