Google пусна евтино облачно хранилище

Цената на съхранение на 1GB информация в Google Cloud Storage Nearline възлиза на $0,01 месечно

Цената на съхранение на 1GB информация в Google Cloud Storage Nearline възлиза на $0,01 месечно

Google пусна нова облачна услуга, предназначена за съхранение за дълъг период от време на данни, до които клиентът рядко се нуждае от достъп. Няма ограничения за размера на съхраняваните данни в Google Cloud Storage Nearline.

Цената на съхранение на 1GB информация възлиза на $0,01 месечно. За сравнение, цената на стандартно облачно хранилище Google Cloud Storage е $0,026 на месец за 1GB.

Освен за самото съхранение потребителят на Cloud Storage Nearline ще трябва да заплати и за четеното на данните – по $0,01 за всеки гигабайт. Минималният период за плащане е един месец, както за съхранението, така и за презаписа.

Cloud Storage Nearline представлява нещо средно между стандартно и „студено” облачно хранилище, поясняват от Google. В студеното хранилище данните могат да се поместват на магнитни ленти, които не са свързани към интернет, и след получаване на заявка за извличане, те ще се доставят след няколко минути, часове или дни.

В стандартно хранилище достъпът се осъществява в рамките на милисекунди, докато при Google Cloud Storage Nearline времето за достъп е 3-5 секунди. Това предопределя Cloud Storage Nearline като място за съхранение предимно на архивни и данни и резервни копия.

Коментари по темата: „Google пусна евтино облачно хранилище”

добавете коментар...

  1. :o)

    незнам всеки може да си сметне колко е изгодно това.
    Първо в момента има безплатни услуги до 50 гб място.
    Второ при положение че ти трябват 500 гб – 1 тб място, как ще обясниш пред себе си да даваш онлайн някакви 5-10 $ на месец, вместо да си купиш 1 цял диск който да си е твой и да седи винаги до теб за 100 лева?
    Това място би било изгодно ако имаш много големи обеми данни…10-20 терабайта, 50 терабайта но там ценичките стават дебели….1200-2000 $ на месец 🙂
    Ооок…сигурно има и по-добри доставчици на сторидж 🙂

  2. Борис

    Хм, ако 1$ за 100ГБ на месец не е евтино в момента не знам кое е? Перфектно е за бекъп.
    А такси за четене и писане има и Amazon S3, че и доста други.

  3. Кастрос

    Има далавера такса съхранение + такса четене + вероятно такса писане + нещо си още.
    Цената скача на средната цена предлагана от другите доставчици.

    За пример както ни баламосват с електронните топломери и врътките как врътене на +-1 градус прави супер непредсказуема икономия на пари за отопление. 🙂

  4. Бай Танас на кюшето

    Евтино, евтино…., колко пък да е евтино. всеко може да си го сметне…

Коментар