Китай ще прави роботи от течен метал

Нова метална сплав, създадена от китайски учени, ще даде тласък в развитието на роботите

Нова метална сплав от галий, индий и олово, създадена от китайски изследователи в университета Синхуа, Пекин, може да даде сериозен тласък в разработката на напреднали роботи

Роботите от течен метал, които понякога виждаме в научно-фантастичните филми, скоро може да станат реалност, благодарение на китайски учени.

Изследователи от пекинския университет Синхуа са успели да „оживят” капка от метална сплав, състояща се от галий с примеси на индий и олово. Полученият по този начин материал потенциално може да се използва за създаване на напреднали роботи.

При температура под 30 градуса по Целзий капката от метална сплав е в течно състояние. Ако се постави в разтвор от натриев хидроксид или дори в солен разтвор и се държи в контакт с частици алуминий, капката се зарежда с енергия, след което може да се движи непрекъснато в продължение на един час.

По време на експериментите, металната капка се е придвижвала самостоятелно по зададена траектория. Поставена в тесен лабиринт, капката не само се движи по него, но и променя формата си в зависимост от ширината на коридира.

Нещо повече, ако металната сплав се постави в електрическо поле, тя започва да работи като помпа. Учените се надяват тяхното творение да намери приложение в бъдещите роботи за преобразуване на химичната енергия в механична.

Коментари по темата: „Китай ще прави роботи от течен метал”

добавете коментар...

  1. физик

    Заглавието няма нищо общо със статията 🙂

    Малко се получава развален телефон – “то не било компоти, а компютри”.

  2. hokutoshinken

    И аз съм за

  3. Иван

    Впечатляващо! Китай е велик трябва да се изучава китайския език като втори.

Коментар