Офанзива на Microsoft с нов сайт за он-лайн общуване

Офанзива на Microsoft с нов сайт за он-лайн общуване
Мигновени комуникации, блогове, музика, видео и фото са част от атракциите на социалната мрежа Windows Live Spaces
04/08/2006
Microsoft продължава да настъпва в пазарна ниша, която привлича като магнит нарастващата Интернет аудитория. Става въпрос за сайтовете за он-лайн общуване, наричани още социални мрежи.
Вчера компанията от Редмънт официално стартира своя нов сайт Windows Live Spaces, за да бъде в крак с конкурентите начинания на Yahoo, Google и други уеб портали. Социалният сайт на Microsoft се явява развитие на съществуващия портал MSN Spaces, който към момента има около 120 милиона потребители.
Възможност за мигновено и сигурно общуване, генериране и обмен на съдържание са ключовите послания на Windows Live Spaces. Тук пристрастените към Интернет ще получат всичко актуално към момента – блогове, музика, видео, фото и пр.
Интерактивността е основно качество на сайта. Съчетанието от атрактивни възможности за комуникация с богато съдържание придава новия облик на уеб сайтовете. От Microsoft са отчели именно тази тенденция при проектирането на Windows Live Spaces.
На разположение на потребителите са стотици специализирани мини-приложения. С тях членовете на он-лайн общността могат да персонализират своите страници с видео, фото, блогове или връзки към любимите уеб дестинации.
Сигурността е друг аспект, върху който доста са поработили специалистите на софтуерния гигант. Нови средства позволяват на потребителите да определят кой има право да комуникира с тях, да вижда профила им или съдържанието на персоналната им страница.
Помислено е и за непълнолетните в Windows Live Spaces. По подразбиране, децата ще могат да комуникират само с тези, които са в списъка им от контакти в Live Messenger. Това е някаква превенция срещу потенциално опасни он-лайн общувания.
Нов инструмент в Live платформата пък ще бори вирусите. Наречен OneCare Safety Scanner, софтуерът открива и отстранява вируси и изпраща в “кошчето” неизползвани файлове на твърдия диск.
Microsoft очаква потребителите на нейния MSN Messenger да мигрират към Windows Live Spaces. За целта новата услуга позволява на потребителите, които са в списъците на Messenger, да инициират мигновени комуникации през Live Spaces.
По-късно през лятото софтуерният гигант ще пусне половината от 20 нови допълнителни Live услуги, които в момента се тестват.

Коментар