НАСА планира умни очила за астронавтите

В бъдеще астронавтите ще носят шлемове с вградена технология за допълнена реалност

В бъдеще астронавтите ще носят шлемове с вградена технология за допълнена реалност

Американската космическа агенция НАСА сключи договор с компанията Osterhout Design Group (ODG), известен разработчик на умни очила. Споразумението предвижда съвместни изследвания на приложения на смарт очилата в наземни условия и космическото пространство с използване на технологии за виртуална и допълнена реалност.

ODG разработва умни очила от шест години и си сътрудничи с правителствени и корпоративни структури. Компанията твърди, че разполага с най-напредналата мобилна платформа за допълнена реалност.

С помощта на вградени сензори очилата определят в какво положение се намира потребителят, къде гледа и как се движи, а това прави възможно точното налагане на 3D графика върху реални обекти, пише Блумбърг.

Предполага се, че технологията на ODG ще намери приложение в системи за „съдействаща реалност”. НАСА планира да създаде носимо устройство, което може да издава визуални „подсказвания” и да слага графични маркери на обекти при извършване на различни дейности – напр. ремонтни или въвеждане на системи в експлоатация.

Подобно устройство ще даде по-голяма свобода на специалистите в НАСА. В бъдеще технологията ще се пренесе в космическото пространство – би могла, например, да се интегрира в шлемовете на астронавтите.

Коментар