Британци създадоха телефон от прясно окосена трева

Мобилният телефон O2-Grass изглежда екзотично с тревния си вид

Мобилният телефон O2-Grass изглежда екзотично с тревния си вид

Компанията O2 Recycle създаде първия мобилен телефон от изцяло тревни „изрезки”, събрани от стадион Туикенхам югозападно от Лондон, и рециклирани части за мобилни телефони. Партньор в проекта на британския доставчик е дизайнерът Шон Майлс от студио Designworks.

Туикенхам е най-голямата специализирана арена за ръгби в света и вторият най-голям стадион във Великобритания след Уембли, пише GreenTech.bg. Новият телефон, напълно функционален и удобен, е проектиран специално за старта на „Рециклирай за ръгби” – най-новата кампания за корпоративна социална отговорност на Ръгби-футболния съюз в страната.

Както може да се очаква, мобилният телефон O2 Grass изглежда екзотично с тревния си вид. Той е изработен в продължение на над 240 часа от десетки хиляди стръкчета трева, събрани от стадиона за ръгби. Тревните компоненти съставляват корпуса на телефона, а дърво от местни източници е послужило за оформянето на бутоните.

За да се получи вид на „прясно окосена трева”, стръкчетата се обработват със студено сушене в рамките на два часа след окосяването на тревата на стадиона. След това изрезките се смачкват, формоват и покриват с екологично чиста смола.

Намерението зад този приятен прототип е да се даде тласък на идеята, че старата технология може да има ново приложение в бъдеще, като се рециклира в нещо оригинално. В епоха, когато почти всичко е за еднократна употреба и само някои вещи са годни за рециклиране, изглежда като глътка свеж въздух, когато даден нов продукт идва на пазара, съчетавайки устойчиви материали и рециклирани части.

Коментар