Разширение за Firefox заразено с троянец

Един от пакетите за локализация на браузъра Firefox е бил инфектиран със зловреден код, става ясно от съобщение в сайта на разработчика Mozilla. При неговото инсталиране компютърът се заразява с троянската програма Xorer, която започва да показва рекламни съобщения.
“Добрата новина” в случая е, че e инфектиран виетнамският езиков пакет, което предполага ограничено разпространение на троянеца. Статистиката от Mozilla показва, че от края на миналата година досега пакетът е свален 16 хиляди пъти, а инфектирането датира от 18 февруари.
Всички разширения за Firefox минават през антивирусна проверка, но първоначално троянецът Xorer е останал незабелязан, тъй като информацията за него е влязла в базата данни на 28 февруари. Предполага се, заразяването идва от компютър на един от разработчиците на виетнамската локализация.
Достъпът до инфектирания езиков пакет е временно преустановен. На потребителите на разширението се препоръчва да го изключат от менюто за настройки на Firefox. Скоро се очаква разработците на Firefox да пуснат обновена версия на пакета, в която проблемът е отстранен.
Междувременно, според последно проучване на Xiti, с Firefox работят 30% от интернет потребителите в Европа. В някои страни като Финландия, Полша и Словения делът на бразура с отворен код достига 50%.

Коментар