Спънка за Linux на компютри с Windows 10

Microsoft възнамерява да затрудни инсталирането на Linux и други чужди операционни системи на компютри, сертифицирани за работа с Windows 10 (с лого Designed for Windows 10). Това твърди arstechnica.com, позовавайки се на източници от конференцията Microsoft WinHEC в Китай.

Secure Boot проверява дали се зарежда автентичната операционна система, чийто ключ е записан във фърмуера UEFI

Secure Boot проверява дали се зарежда автентичната операционна система, чийто ключ е записан във фърмуера UEFI

Ограничението ще се реализира с помощта на промяна в условията за ползване на функцията SecureBoot, която е част от системата UEFI – съвременен аналог на BIOS. Въпросната функция защитава компютъра от изпълнение на неупълномощен код на етапа на зареждане на операционната система.

Secure Boot проверява дали се зарежда автентичната операционна система, чийто ключ е записан във фърмуера UEFI. Ако няма съответствие, зареждането на системата се блокира.

Microsoft ще даде възможност на производителите самостоятелно да решат дали искат да добавят в компютрите си функция за изключване на Secure Boot. По-рано компютрите с лого Designed for Windows трябваше задължително да предлагат възможност за изключване на SecureBoot, така че потребителят да може да пусне на своя РС която и да е друга операционна система.

Ако изключването на Secure Boot стане невъзможно и в UEFI липсва ключ за дадена операционната система, потребителят няма да може да я пусне на компютъра си, тъй като UEFI просто няма да признае тази система за автентична. В подобна ситуация могат да се окажат някои операционни системи на база Linux ядро.

В този случай, ако разработчик на операционна система иска да пусне дистрибуция за компютри, сертифицирани за Windows 10, в които не е предвидено изключване на Secure Boot, той ще трябва да се обърне към Microsoft за ключ или да се договари индивидуално с всеки производител на хардуер.

Новите правила за SecureBoot все още не са окончателни, така че са възможни промени до излизане на Windows 10 на пазара през лятото на тази година. През 2011 г. Microsoft се опита да лиши потребителите от възможността да изключват Secure Boot, но по-късно компанията се отказа от намерението си след вълна от критики в интернет.

Коментари по темата: „Спънка за Linux на компютри с Windows 10”

добавете коментар...

  1. кисело зеле

    флаш, флаш ама накрая и тази опция ще забранят! ще бъде до 1 време цялата тая цигания! после бунт, масово изтребление и така:)

  2. хаха

    и като флашнеш биоса евем ти мироглупостите и ключовете

  3. Saevar

    ще си го преместя в другия крачол 🙂 Windows при мен е само на виртуална машина и планувам да си остане така ….. само че това са кофти новини за обикновения потребител който дори незнае кво е браузър.

  4. Boby

    Ще им спаднат продажбите на тези лаптопи чувствително ! 🙂

  5. Иван

    Веднага трябва да се направи черен списък с точните модели, които НЕ трябва да се купуват от хората.

    Много ясно, че ще принуждават хората насилствено след като излезе нова версия на операционната система от MS – хардуера да се чупи и да спира да работи.

  6. Anonymous

    Security и Windows … xaxa

  7. До Венци

    Проблемът е в унищожението на вторичния пазар – изкуствено се съкращава живота на продукта и съответно се създава повече принуда за закупуване на нови продукти.

  8. Венци

    Не виждам никакъв проблем в това, производителите на лаптопи имат много модели без инсталирана операционна система. Който иска Линукс си купува такъв и готово. Да не говорим, че има и лаптопи с инсталиран Линукс.

  9. Anonymous

    Ясно е, че монополизмът изражда, а Майкрософт е прекрасен пример за това. Цялата история на съществуването й е изпълнена с шашми, съдебни дела, корупция, извиване на ръце и злоупотреби. Едва ли има друга фирма, успяла да нанесе толкова тежки щети върху развитието на отрасъла си, в името на собствените печалби.

  10. Ачо

    Това означава загуби за производителите на компютри и едва ли уважаващ себе си производител на компютри няма да сложи функция за изключването на Secure Boot от BIOS-а. Майкрософт се опитва да постигне това, което беше OS навремето, т.е. работеше само на Макинтош.

  11. Qwerty

    В статията става дума за компютри с предварително инсталиран Windows, но и тези, които в последствие инсталират Win 8, 8.1 , 10 имат известни затруднения, поради променения boot процес в Windows 8 и нагоре. Аз затова преди няколко месеца си купих нов компютър с нормален BIOS/UEFI и без Windows. Дори и по настоящем компютрите с предварително инсталиран Windows имат големи затруднения да заредят друга OS, нужни са редица промени по настройките. Целта е много проста и тя се приема с охота от производителите на компютри – повечете таблети, компютри по света са с предварително инсталирана OS (масово Windows боза). Когато се забрани подмяната на OS, когато не се предлагат опции за гаранция, поддръжка с други OS (било то и просто по-стари версии като Win 7), това прави компютъра неизползваем с други OS и заключен (човек купува завършен продукт, не може да го ремонтира по никакъв начин, било то хардуерно или софтуерно). Това е още един (при това голям) фактор за функцията за предвидимо разваляне, което ще кара хората по-често да си купуват нов компютър/таблет и т.н. просто защото не могат да си ремонтират например OS. Потърсете в Youtube видео (документални) за “купи хвърли купи”

  12. Фиго

    Няма нужда от друга ОС,той си е перфектен.

  13. Hpoqer

    Просто такива компютри ще бъдат игнорирани. Поне от мен.

  14. Anonymous

    Затова нормалните хора ще си ползват Linux и няма да имат такива проблеми със шпионски простотии и забрани и тем подобни неща 😉

  15. Anonymous

    Щом пуска Виндоус какво му е Секюр?

Коментар