Близо 2500 опасни продукта изтеглени от ЕС през 2014 г.

През 2014 г. е била предотвратена продажбата на пазара на ЕС на близо 2500 опасни за потребителите продукти — от играчки до моторни превозни средства, по данни на Европейската комисия, публикувани днес. Това е ръст от около 3% спрямо предходната година.

През 2014 г. в системата на ЕС са регистрирани 2755 последващи действия за опасни продукти (източник: Европейска комисия)

През 2014 г. в системата на ЕС са регистрирани 2755 последващи действия за опасни продукти (източник: Европейска комисия)

От 12 години Комисията и държавите от ЕС си сътрудничат чрез системата за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти. Тя гарантира бърз обмен на информация и позволява да се предприемат подходящи последващи действия – забрана/прекратяване на продажбите, изтегляне, изземане или отказ за внос от митническите органи – и да се информират потребителите.

През миналата година в системата са регистрирани 2755 такива последващи действия. Уебсайтът на системата е бил посетен близо 2 милиона пъти, а потребителите и предприятията разполагат с нови инструменти за търсене, които им дават по-добра информация за открити опасни продукти и за иззети продукти.

Играчките (28%) и облеклата, текстилните изделия и модните артикули (23%) са били двете основни категории продукти, наложили предприемането на коригиращи мерки през 2014 г. Рисковете, за които се сигнализира най-често при тези продукти, са свързани с нараняване, задушаване и химикали.

Най-често срещаните химични рискове, сигнализирани през миналата година, са свързани с продукти като обувки и кожени изделия, играчки и артикули за деца и модни бижута, в които има вредни тежки метали.

Най-много предупреждения продължават да се отправят във връзка със стоки, произведени в Китай. През миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай, също както през 2013 г.

Когато държавите от ЕС открият опасен продукт, те публикуват уведомление в системата за бързо предупреждение. Всички други държави проверяват за съответния продукт на пазарите си и тези от тях, които го открият, посочват какви последващи действия предприемат.

Коментар